Cel mai slab leu din istorie. Efectele: rate mai mari și scumpiri până în primăvară

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50

Leul încheie anul în genunchi. Moneda noastră a fost cotată la cea mai slabă valoare în raport cu euro din istorie, potrivit Băncii Naţionale.

 

Cursul a ajuns la aproape 4 lei şi 66 de bani. Recordul precedent fusese doborât pe 21 noiembrie. Din păcate, un leu slab aduce scumpiri în lanţ.

În primul rând, se majorează ratele creditelor în euro pentru românii care câştigă venituri în lei, apoi chiriile stabilite în euro şi platitie la cursul zilei, plus facturile de telefonie. Acestea sunt scumpiri la o primă strigare.

În 2005, moneda europeană era 3,5 lei - 3,2 lei chiar prin 2007. După care a venit criză şi leul s-a devalorizat în fața monedei unice.

Anii care au urmat au însemnat creşteri constante, iar din 2013 începuse din nou să scadă. Am avut o stabilitate economică, lucrurile au fost cât de cât previzible. De câteva luni însă, ca să-l cităm pe Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, cursul s-a dus în bălării.

Vineri este 4,6590 de lei pentru un euro. Cea mai mare valoare de când se fac aceste cotaţii. În traducere, leului nostru nu îi este bine deloc şi încheie anul fără să aducă vreun pic de optimism.

De ce se întâmplă asta? În principal pentru că avem importuri mult mai mari, cea mai mare parte din consum se face din import, iar acolo preţurile sunt în euro. Aşteptaţi-vă la scumpiri până în primăvară, asta spun prognizele oficiale.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!