Cel mai slab leu din istorie. Efectele: rate mai mari și scumpiri până în primăvară
Leul încheie anul în genunchi. Moneda noastră a fost cotată la cea mai slabă valoare în raport cu euro din istorie, potrivit Băncii Naţionale.
Cursul a ajuns la aproape 4 lei şi 66 de bani. Recordul precedent fusese doborât pe 21 noiembrie. Din păcate, un leu slab aduce scumpiri în lanţ.
În primul rând, se majorează ratele creditelor în euro pentru românii care câştigă venituri în lei, apoi chiriile stabilite în euro şi platitie la cursul zilei, plus facturile de telefonie. Acestea sunt scumpiri la o primă strigare.
În 2005, moneda europeană era 3,5 lei - 3,2 lei chiar prin 2007. După care a venit criză şi leul s-a devalorizat în fața monedei unice.
Anii care au urmat au însemnat creşteri constante, iar din 2013 începuse din nou să scadă. Am avut o stabilitate economică, lucrurile au fost cât de cât previzible. De câteva luni însă, ca să-l cităm pe Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, cursul s-a dus în bălării.
Vineri este 4,6590 de lei pentru un euro. Cea mai mare valoare de când se fac aceste cotaţii. În traducere, leului nostru nu îi este bine deloc şi încheie anul fără să aducă vreun pic de optimism.
De ce se întâmplă asta? În principal pentru că avem importuri mult mai mari, cea mai mare parte din consum se face din import, iar acolo preţurile sunt în euro. Aşteptaţi-vă la scumpiri până în primăvară, asta spun prognizele oficiale.