Ce vrea sa-i propuna ministrul economiei lui Jeffrey Franks, in ultima sa vizita ca reprezentant FMI
Ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat vineri ca Guvernul va rediscuta cu FMI o problema nou aparuta in legatura cu obligatiile pe care Romania si le-a asumat in fata Fondului.
"Intermediarii ne vor spune ordinea in care le vom privatiza sau lista la bursa", a afirmat Bode.
Acordul cu FMI prevede vanzarea integrala pana la finele lunii aprilie a companiilor Oltchim si Cupru Min.
De asemenea, Guvernul s-a angajat sa faca oferte publice secundare, pana la aceeasi data, pentru Transelectrica (15% din actiuni) si Transgaz (15% din actiuni).
Oferta Transelectrica s-a incheiat cu succes la finele lunii martie, iar contractul pentru vanzarea Cupru Min va fi semnat vineri, 6 aprilie.
Luna aprilie este termen limita si pentru selectarea intermediarilor la Posta Romana (pachet minoritar), Romgaz (15% din actiuni), Electro Serv (pachet majoritar) si Tarom (20% din actiuni).
Selectarea consultantilor juridici pentru listarea a 10% din Hidroelectrica (prin majorare de capital), privatizarea Electrica Serv, listarea a 10% din Nuclearelectrica (majorare de capital), privatizarea Electrica Furnizare si privatizarea CFR Marfa ar trebui finalizata de asemenea pana la sfarsitul lunii aprilie.
Calendarul actual al privatizarilor spune ca pana la finele acestui an sau inceputul lui 2013 vor fi scoase la privatizare Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia si Elcen Bucuresti.
Privatizarea CFR Marfa ar trebui finalizata pana la finele lunii octombrie, iar oferta publica de la Tarom are ca termen sfarsitul lunii iunie, dupa care va fi selectat management privat.
Cel putin 20% din actiunile Posta Romana vor fi preluate de un investitor strategic pana la jumatatea acestui an, iar listarea Hidroelctrica este prevazuta pentru cel tarziu luna octombrie a acestui an.
La Electrica Serv incheierea procesului de privatizare are ca termen jumataea acestui an.
Ministrul Economiei a mentionat ca in cazul listarii unui pachet de circa 10% din actiunile detinute de stat la OMV Petrom vanzarea va depinde conditiile de pe piata, precum si de sugestiile intermediarului.
Statul a esuat anul trecut in incercarea de a vinde 9,8% din actiunile companiei.
O delegatie a FMI va veni la Bucuresti pe 24 aprilie pentru o noua evaluare a acordului cu Romania, aceasta fiind ultima misune condusa de Jeffrey Franks.
Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro si o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondiala.
Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.