Ce se va întâmpla cu salariile în 2021. Angajații care pot primi un sprijin suplimentar

06-02-2021 19:53


Deşi piaţa muncii dă semne timide de revenire, urmează luni grele pentru cei mai mulţi angajaţi din România. Specialiştii în resurse umane susţin că în 2021 nu vor exista majorări salariale  substanţiale.

Firmele sunt mai precaute şi îşi vor limita cheltuielile. Vor căuta, însă, să acorde diferite bonusuri, în special pentru oamenii care lucrează de acasă.

Tăierile de salarii, şomajul tehnic şi restructurările cauzate de criza sanitară se vor simţi şi în acest an pe piaţa muncii din România. Companiile mizează pe bugete mai mici, iar multe
şi-au restrâns activitatea.

Elena Florea, director financiar al unei companii: "Pentru anul 2021 societăţile comerciale au mers pe o previzonare bugetara mai conservatoare. Un buget conservator înseamnă o stabilire a unei limite pentru cheltuieli astfel încât veniturile generate de business să acopere cheltuielile, dar să aducă şi un profit afacerii pentru perioada previzionată."

Asta înseamnă, spun specialiştii în resurse umane, că anul acesta nu vor exista creşteri substanţiale de salariu.
Cel puţin pentru prima jumătate, managerii vor căuta cel mult să reîntregească salariile tăiate în lunile de pandemie.

Potrivit datelor Comisiei Naţionale de Prognoză, salariul mediu brut va urca doar până la 5 mii de lei, în creştere cu aproximativ cinci procente faţă de anul trecut.

Leonard Rizoiu, manager companie resurse umane: "O creştere a salariului net este previzionată în partea a doua a anului şi procentele sunt timide. Vor fi calculate foarte foarte bine procentele pentru care se măresc salariile."

Experţii spun că unele companii ar putea oferi din nou bonuri de masă, bonuri aniversare, bani pentru plata grădiniţei şi a creşei copilului său prime de performanţă, care însă nu vor depăşi în medie o treime din salariu.

Din ianuarie, angajații care lucrează în regim de telemuncă pot primi un sprijin financiar de până la 400 de lei lunar din partea angajatorilor. Banii pot fi cheltuiți pentru plata facturilor la electricitate, încălzire, apă sau internet.

Tot din această sumă, angajatul îşi poate cumpăra mobilier de lucru, echipamente şi consumabile. Sumele nu sunt impozitate şi se vor scădea din impozitele pe care le datorează statul.

Nicoleta Ilea, specialist resurse umane în cadrul unei companii: "Noi am venit în sprijinul angajatior noştri fie că a fost vorba de un monitor suplimentar, că a fost vorba de scaun, aparat şi aşa mai departe."

În noul context economic, companiile preferă să angajeze freelanceri sau să încheie contracte punctuale pentru anumite activităţi.

Tags: angajați, salarii,


VIDEO PROTVPLUS.RO