Ce legatura este intre atentatul de la Charlie Hebdo si agricultura Romaniei. "Sa nu ajunga la persoane rau-intentionate"
Fiecare interpreteaza in felul sau atacurile teroriste din Franta. Pentru unii fermieri din Romania, acestea sunt un bun pretext pentru a cere schimbarea regulilor privind vanzarea terenurilor agricole catre straini
Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) i-ar fi cerut Ministrului Agriculturii ca, in contextul atacurilor teroriste din Franta, sa faca mai dificila vanzarea terenurilor din apropierea granitelor tarii. Potrivit Agrointeligenta, Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR, a declarat ca a discutat cu ministrul Daniel Constantin despre o posibila modificare a legii vanzarii terenurilor agricole, modificare care ar intari siguranta nationala dupa atentatele de la Paris.
„In prezent, terenurile agricole situate in extravilan pe o adancime de 30 km fata de frontiera de stat si tarmul Marii Negre, catre interior, precum si cele situate in extravilan la o distanta de pana la 2.400 m fata de obiectivele speciale pot fi instrainate prin vanzare-cumparare doar cu avizul specific al Ministerului Apararii Nationale.”
Citeste si: Cum a devenit Romania o ferma cu proprietar din UE. Harta terenurilor detinute de straini
„Este vorba despre o chestiune de siguranta nationala, este clar, iar agricultura trebuie sa isi pastreze cele mai valoroase resurse, asa ca eu am propus ca aceasta distanta sa fie marita pana la 250 de kilometri distanta de granita. Astfel, am reusi sa pastram cele mai bune terenuri agricole din Romania si, totodata, sa controlam cine le va putea cumpara, verificand ca ele sa nu ajunga pe mainile unor persoane rau-intentionate”, a declarat Laurentiu Baciu pentru Agrointeligenta.
Miza nu este insa neaparat legata de securitatea nationala, cat de calitatea terenurilor din apropierea granitelor. Lunca Dunarii, cea a Prutului sunt printre cele mai bune pamanturi din tara pentru agricultura. Iar daca limita ar fi extinsa la 250 kilometri distanta, ar mai ramane foarte putine terenuri pe care strainii sa le poata cumpara – in principiu, doar cele din inima Transilvaniei.
Presedintele Ligii Producatorilor Agricoli sustine ca astfel ne-am proteja de „speculanti internationali” fara sa incalcam normele europene. Acestea ne impun ca cetatenii Uniunii sa poata cumpara terenuri in tara noastra in aceleasi conditii ca romanii, lucru prevazut in noua lege privind vanzarea si cumpararea de pamanturi adoptata in 2014.
Sursa: , agrointel.ro
Etichete: agricultura, lege, siguranta, securitate, investitori, terorism, vanzari, terenuri,
Dată publicare:
14-01-2015 15:41