Cate bancnote contrafacute au circulat in Romania anul trecut. Luna in care riscati cel mai mult sa primiti bani falsi
BNR a publicat joi raportul sau anual pe 2014, care ofera informatii extrem de interesante privind falsurile de bancnote din tara noastra.
Potrivit raportului anual al Bancii Nationale, in 2014, falsurile de bancnote romanesti expertizate la BNR au totalizat 2 631 debucati, in crestere cu 122% fata de anul 2013. Dintre acestea, aproape 30% au fost descoperite in luna octombrie, cand s-au identificat 762 de falsuri, in vreme ce in primele luni ale lui 2014 numarul falsurilor a fost doar de ordinul zecilor.
229 dintre bancnotele false au fost capturate de politie inainte de a fi puse in circulatie in vreme ce peste 2.402 falsuri au fost depistate in circulatie. Cea mai falsificata bancnota a fost cea de 100 lei, cu 1 725 de cazuri de contrafacere. Pe locul al doilea s-a situat bancnota de 50 lei, cu un numar de 673 falsuri, iar pe locul al treilea, bancnota de 200 lei, cu 187 falsuri.
Potrivit BNR, la un milion de bancnote autentice in circulatie s-au inregistrat 2,4 falsuri, fata de 0,82 bucati in anul 2013. In schimb, numarul de bancnote euro falsificate nu s-a modificat substantial: 2.607 bucati, cu doar 2,6% mai mult decat in 2013.
In octombrie, cand s-a inregistrat o adevarata explozie de falsuri, mai ales in cazul bancnotei de 100 de lei, politia a oferit si cateva indicii care sa ne permita sa distingem hartiile autentice de cele contrafacute. In general, in cazul falsurilor lipseste microtextul, adica acele caractere foarte mici (sub 1 mm inaltime) care nu se pot vedea decat cu ajutorul unei lupe. Hartia este diferita - mai groasa, mai subtire sau cerata pentru bancnota de plastic. Culorile pot fi mai sterse sau, dimpotriva, prea intense in cazul bancnotelor falsificate. De asemenea, unele dintre elementele de siguranta (imprimarea aurie, cea in relief, elementele de suprapunere) sunt realizate grosier.