Palinca de 3.000 de lei sticla. Producatorii din toata lumea isi disputa metoda, in special francezii, cu celebrul Calvados
O reteta din satele Ardealului, pe care o revendica multi dintre producatorii de palinca, le aduce castiguri celor cu livezi de pruni si peri. Pomii sunt plini de sticle, in care se dezvolta fructele si se coc. Toamna, in aceste butelci, se toarna taria.
Producatorii de tarie din toata lumea isi disputa aceasta metoda, in special francezii, cu celebrul lor Calvados, insa, pana la urma, ce conteaza cine este inventatorul?
Doi soti din Bucuresti, Mihai si Alexandra, au in Prahova o mica livada de peri. El este arhitect, iar ea este specialist in resurse umane, dar banii vin si din palinca. "Asteptam vreo doua luni de zile, se fac perele si am scos sticlele. Punem palica in sticle, trebuie sa fie tot de pere pentru a da o anumita aroma, se face un schimb de substante si devine foarte dulce si foarte aromata", explica Mihai Ciobanu producator de palinca.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Parinca", asa cum a fost botezata de cei doi tineri, a facut furori printre prietenii lor, iar oamenii s-au gandit ca ar
putea incepe o afacere. In acest an, au sporit numarul sticlelor din livada.
In alt colt al tarii, la Sibiu, un alt producator de palinca detine un secret. La cei 72 de ani, are deja experienta. "Un singur secret am. Solutia care se pune aici, ca sa nu faca efectul de sera. Asta e cel mai important. Ca daca nu pui solutia asta, se usuca, atunci cand bate soarele, se incalzeste sticla si fructul moare", dezvaluie Liviu Greavu, producator de palinca.
Desi locuieste in oras si are o gradina de numai 300 de metri patrati, Liviu Greavu nu se plange. Sticlele lui au ajuns in 124 de tari, iar pe unele le-a vandut chiar si cu 3.000 de lei bucata.
Intr-un an bun, sibianul recolteaza chiar si 200 de butelci. Stie bine ca ambalajul vinde marfa, asa ca aduna numai unele
cu forme cat mai interesante. Impresionati de livada cu sticle de la Sibiu, niste japonezi veniti in vizita l-au chemat pe romanul nostru la ei, sa-i invete secretul. Dupa ce au gustat din licoarea magica, au spus clar: e mai buna decat sake-ul lor.
Dupa ce sunt golite de continut, sticlele trebuie sparte. Doar asa poate clientul sa guste si fructul aromat din interior. E bine sa stiti ca este puternic alcoolizat si poate imbata pe oricine, in doar cateva minute.