Care ar putea fi efectele scăderii inflației la 7%. Isărescu: „Stăm puternic și noi europenii, și SUA, și Canada”
Vin vești bune de la Banca Națională a României. Inflația ar urma să scadă serios anul acesta, până la 7%, adică mai puțin de jumătate față de nivelul actual.
Prognoza specialiștilor BNR, mai optimistă decât în ultimele luni, nu înseamnă însă scăderi de prețuri, ci creșteri mai mici. Potrivit guvernatorului Băncii Naționale, spre final de an, putem spera și la scăderi de dobânzi, implicit la rate mai mici la credite.
Analiza Băncii Naționale arată că vârful de inflație a fost la finalul anului trecut, când a ajuns la 16,4%. Inflația ar urma să coboare la 10% în vară, iar la finalul anului să ajungă la 7%, în lipsa unor șocuri interne sau internaționale.
Mugu Isărescu, Guvernatorul BNR: „Datele sunt cu informațiile pe care le avem în prezent și cu politicile care știm că vor fi urmate. Nu sunt nerealiste, vă spun cu mâna pe inima. Este o prognoză extrem de temperată, nu ne-am aventurat să spunem că doborâm inflația.”
După 11 majorări consecutive, luna aceasta BNR a decis să nu mai crească dobânda cheie și să păstreze nivelul actual. Asta nu înseamnă însă că dobânzile nu vor mai crește deloc, spune Mugur Isărescu.
Mugu Isărescu, Guvernatorul BNR: „Depinde. Acesta e răspunsul nostru. Depinde ce se va întâmpla. Nu am ieșit să spunem gata, dobânda maximă e 7%. Stăm puternic și noi europenii, și SUA, și Canada, stăm cu dobânzile aici și între timp, datorită acțiunii altor factori, merg costurile în jos și va veni inflația în jos. Dacă se va întâmpla.”
Întrebarea este când vor scădea dobânzile. Guvernatorul Băncii Naționale spune că este posibil chiar anul acesta, însă nu înainte ca inflația să coboare până la nivelul dobânzii de politică monetară. Cu alte cuvinte, dacă presupunem că dobânda cheie nu crește mai mult de 7%, cât este nivelul actual, am putea vedea scăderi de dobânzi la finalul anului, când și inflația se estimează că va ajunge tot la aproximativ 7%. Însă nu putem spera pe termen mediu la scăderi mari de dobânzi. Tot BNR a anunțat în repetate rânduri că vremea dobânzilor mici a trecut.