Afacerea care in strainatate aduce milioane de euro, dar in Romania doar un om o are. Cum functioneaza
O idee de afacere aduce castiguri de milioane de euro anual in strainatate, in timp ce la noi fermierii inca testeaza terenul. Este vorba despre cresterea gastelor.
Deocamdata, doar un fermier din Bihor s-a incapatanat si are acum singura ferma de gaste pentru reproductie din Romania, cu mii de pasari. El trimite ouale unui incubator specializat, iar puii sunt apoi vanduti in toata tara. Din pacate, statul nu-i incurajeaza pe investitori si nici bancile nu se inghesuie sa-i crediteze.
Cei care trec prin localitatea Tinca din Bihor pot da cu ochii de o armata alba formata din nu mai putin de 3000 de gaste.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pasarile sunt ale unui fermier din partea locului care impreuna cu fiul sau, a avut curajul sa investeasca intr-o astfel de afacere. N-a accesat bani europeni si nici nu a beneficiat de vreo facilitate din partea statului roman.
Marius Stefan, fermier: "Am solicitat imprumuturi bancare, din pacate bancile nu au avut o deschidere pentru aceasta afacere dar am gasit o societate de investitii financiare care ne-a ajutat cu un imprumut de 30.000 de euro."
Gastele sunt din rasa Alba de Hortobagy si se cresc pentru oua, carne si pene. Deocamdata fermierul valorifica doar ouale dar crede ca intr-un an isi poate amortiza investitia de 30.000 de euro. In viitor insa, se gandeste sa produca si foie gras, celebra delicatesa franceza, doar ca pentru aceasta are nevoie de o alta rasa de gasca.
Georgiana, fiica fermierului, ajuta si ea la afacere. O data pe saptamana, cele aproape 6.000 de oua sunt duse la Carei, la un incubator administrat de partenerul maghiar al fermierului. Acesta ii plateste putin peste 60 de bani pentru fiecare ou iar, ulterior, puii de o zi sunt vanduti cu pana la 24 de lei fiecare.
Desi, in trecut, islazurile erau altadata pline cu gaste astazi sunt aproape pustii. In multe locuri din tara, dupa episodul gripei aviare, numarul acestor pasari s-a injumatatit.