Candidații pentru un loc de muncă vor putea afla salariul înainte de interviu, conform unui proiect UE
Candidații pentru un loc de muncă vor avea dreptul de a li se spune salariul inițial sau intervalul acestuia înainte de interviu, conform unui nou proiect la nivelul Uniunii Europene care după adoptare se va aplica și în România.
Astfel, aplicanții vor putea afla detaliile remunerației prin anunțul de angajare sau prin alt mod, conform avocatnet.
Proiectul de lege are scopul de a elimina discriminarea salarială dintre femei și bărbați și de a spori transparența.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Scopul acestei dispoziții este de a se asigura faptul că lucrătorii dispun de informațiile necesare pentru a purta negocieri echilibrate și echitabile cu privire la salariile lor atunci când intră într-un raport de muncă,“ spune proiectul de directivă.
„De asemenea, s-ar asigura neperpetuarea în timp a discriminării și a prejudecăților salariale existente, în special atunci când lucrătorii își schimbă locul de muncă, mai spune proiectul,“ adăugând: „Acest lucru nu limitează puterea angajatorului, a lucrătorului sau a partenerilor sociali de a negocia un salariu în afara intervalului indicat.
„Prin această măsură de transparență s-ar aborda și discriminarea intersecțională, în cazul căreia stabilirea netransparentă a remunerațiilor permite practici discriminatorii din mai multe motive de discriminare.“
Angajații vor cunoaște astfel o serie de criterii salariale neutre dintre sexe, dar și diferențele dintre lucrătorii cu aceleași responsabilități din același mediu de lucru.
Totodată, angajatorilor li se va interzice abilitatea de a pune întrebări legate de istoricul salarial al candidaților și vor fi nevoiți să explice orice diferență salarială, fie ea și de sub cinci la sută.
Dacă proiectul va fi adoptat de Parlamentul European și Consiliul European, angajații din România vor avea dreptul la despăgubiri integrale pentru pierderile suferite, dacă vor constata nedreptăți salariale.