Peste 4 ani vom trece la moneda EURO sau nu. Spune-ti parerea

Euro, bancnote de 10 euro, bani

Tara noastra ar trebui sa adere la zona Euro peste patru ani. Anul 2015 a fost "setat" ca tinta pentru acest obiectiv, insa apropierea de el ne arata ca suntem tot nepregatiti. Cititi in text ce presupune adoptarea monedei unice.

Basescu este "pentru" Euro in 2015

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, in Estonia, ca va declansa o discutie la nivelul BNR, Guvernului si analistilor pentru a se ajunge la o concluzie daca este bine ca Romania sa-si mentina obiectivul 2015 pentru accesul la moneda Euro sau va trebui imbunatatita performanta economica.

"Modul cum reusim sa reducem deficitul bugetar, dar si nivelul de indatorare ne indreptatesc sa mentinem acest obiectiv, dar, in acelasi timp, criza economica ne-a dat o lectie extrem de serioasa tuturor. Va trebui sa ne reanalizam obiectivul accesului in zona euro prin prisma lectiei crizei", a declarat Traian Basescu dupa convorbirile cu omologul sau eston, Toomas Hendrik Ilves.

De ce este bine sa trecem la Euro

Citește și
Parlamentul European
Eurodeputatii au aprobat bugetul PE pe 2012, de 1,725 miliarde euro
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Estonia tocmai a aderat la Euro si presedintele acestui stat a declarat la intrunirea cu Traian Basescu: un aspect pozitiv al acestui proces prin care Estonia a trecut a fost acela ca s-a eliminat frica cetatenilor care aveau credite in euro ca le va creste dobanda, dar si faptul ca a crescut numarul investitiilor in Estonia.

Reducerea dobanzilor interne la niveluri foarte scazute este importanta indeosebi pentru tarile care au costuri bugetare mari cu dobanzile datorita, in primul rand, datoriei publice semnificative.

Ce pierdem daca aderam la Euro

Daca am trece la moneda unica, ca stat ne-am consolida datoria publica si ne-am obliga sa o platim la valoarea ei reala. Adica nu mai putem apela la parghia devalorizarii monedei nationale, pentru a obtine anumite avantaje pe termen scurt sau mediu.

Cursul de schimb la care se fixeaza conversia intre moneda nationala si euro poate produce daune serioase statului. De exemplu, Germaniei si Italiei, care si-au supraevaluat putin monedele in momentul preluarii euro, le-au trebuit ani de zile ca sa corecteze greseala.

Care sunt criteriile si conditiile

Criteriile de convergenta avute in vedere sunt doar cele nominale: stabilitatea cursului, inflatie scazuta, dobanzi apropiate de cele ale tarilor din zona euro, deficit bugetar si stoc al datoriei publice moderate.

Cu alte cuvinte, economia noastra trebuie sa rezoneze cu cele avansate, din Vest, ale Germaniei sau Frantei.

Iata cele cinci criterii

• un deficit bugetar de maximum 3% din PIB;

• o datorie publicade maximum 60% din PIB;

• o rata a inflatiei care sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5% media inflatiei celor mai “bune” trei tari din anul precedent;

• dobanzi nominale la datoria pe termen lung (10 ani) care sa nu depaseascacu mai mult de 2% media dobanzilor celor mai “bune”trei tari din punct de vedere al inflatiei;

• participarea pentru cel putin 2 ani in ERM-2 fara devalorizari unilaterale. ERM-2 este Mecanismul Cursului de Schimb, adica un aranjment pentru cursul de schimb in care o moneda are o paritate centrala fata de euro, iar cursul de schimb nu poate fluctua fata de aceasta paritate cu mai mult de 15%, in sus sau in jos.

Romania - o tara inca in criza

Potrivit autoritatilor, s-ar putea sa fi iesit din recesiune la 1 aprilie 2011, insa criza economica nu se incheie aici. Aceasta se termina atunci cand somajul isi revine la cotele dinaintea crizei si cand productivitatea este chiar mai buna decat in 2007, de exemplu.

Deocamdata peste jumatate dintre romani se asteapta ca actuala criza economica sa continue inca 2-5 ani si 92% din populatie anticipeaza cresteri de preturi in acest an, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare a pietei ISRA Center.

Increderea romanilor din mediul urban in redresarea economica este destul de scazuta. Marea majoritate se asteapta la cresteri ale preturilor in 2011 (92%). In acelasi timp mai mult de jumatate dintre ei (56%) estimeaza o durata a crizei economice de inca 2-5 ani.

Exista si o categorie a «pesimistilor extremi», care considera ca durata crizei va fi mai mare de 5 ani (10% din locuitorii oraselor peste 50.000 de locuitori). In schimb, doar 5% sunt optimisti, spunand ca vad iesirea Romaniei din criza economica in mai putin de 1 an, se arata in studiu.

Dintre cei care au participat la studiu 92%, considera ca in acest an vor avea loc majorari de preturi.

Tu ce parere ai? Ar trebui sa trecem la Euro in 2015? Suntem pregatiti? Comenteaza!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Irlanda va avea nevoie de un nou pachet financiar
Irlanda va avea nevoie de un nou pachet financiar

Irlanda nu se va stabiliza financiar dupa 2013, an in care se incheie actualul program de asistenta financiara de 85 miliarde euro de la UE si FMI, urmand sa necesite un al doilea imprumut, a afirmat un fost director al FMI.

Eurodeputatii au aprobat bugetul PE pe 2012, de 1,725 miliarde euro
Eurodeputatii au aprobat bugetul PE pe 2012, de 1,725 miliarde euro

PE a adoptat estimarea bugetara pentru 2012, in valoare de 1,725 miliarde de euro, eurodeputatii reducand cu 13,7 milioane de euro propunerile bugetare, inclusiv prin reduceri in finantarea partidelor politice, in campaniile de informare.

Investitorii straini se intorc la noi. 300 de mil de euro in ianuarie 2011
Investitorii straini se intorc la noi. 300 de mil de euro in ianuarie 2011

Romania revine in atentia investitorilor de peste mari si tari, semn ca situatia economica se imbunatateste, in special in strainatate.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.