Peste 4 ani vom trece la moneda EURO sau nu. Spune-ti parerea
Tara noastra ar trebui sa adere la zona Euro peste patru ani. Anul 2015 a fost "setat" ca tinta pentru acest obiectiv, insa apropierea de el ne arata ca suntem tot nepregatiti. Cititi in text ce presupune adoptarea monedei unice.
Basescu este "pentru" Euro in 2015
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, in Estonia, ca va declansa o discutie la nivelul BNR, Guvernului si analistilor pentru a se ajunge la o concluzie daca este bine ca Romania sa-si mentina obiectivul 2015 pentru accesul la moneda Euro sau va trebui imbunatatita performanta economica.
Alegeri 2024
12:53
Candidați președinție 2024. Ordinea pe buletinele de vot la alegerile prezindețiale din 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
"Modul cum reusim sa reducem deficitul bugetar, dar si nivelul de indatorare ne indreptatesc sa mentinem acest obiectiv, dar, in acelasi timp, criza economica ne-a dat o lectie extrem de serioasa tuturor. Va trebui sa ne reanalizam obiectivul accesului in zona euro prin prisma lectiei crizei", a declarat Traian Basescu dupa convorbirile cu omologul sau eston, Toomas Hendrik Ilves.
De ce este bine sa trecem la Euro
Estonia tocmai a aderat la Euro si presedintele acestui stat a declarat la intrunirea cu Traian Basescu: un aspect pozitiv al acestui proces prin care Estonia a trecut a fost acela ca s-a eliminat frica cetatenilor care aveau credite in euro ca le va creste dobanda, dar si faptul ca a crescut numarul investitiilor in Estonia.
Reducerea dobanzilor interne la niveluri foarte scazute este importanta indeosebi pentru tarile care au costuri bugetare mari cu dobanzile datorita, in primul rand, datoriei publice semnificative.
Ce pierdem daca aderam la Euro
Daca am trece la moneda unica, ca stat ne-am consolida datoria publica si ne-am obliga sa o platim la valoarea ei reala. Adica nu mai putem apela la parghia devalorizarii monedei nationale, pentru a obtine anumite avantaje pe termen scurt sau mediu.
Cursul de schimb la care se fixeaza conversia intre moneda nationala si euro poate produce daune serioase statului. De exemplu, Germaniei si Italiei, care si-au supraevaluat putin monedele in momentul preluarii euro, le-au trebuit ani de zile ca sa corecteze greseala.
Care sunt criteriile si conditiile
Criteriile de convergenta avute in vedere sunt doar cele nominale: stabilitatea cursului, inflatie scazuta, dobanzi apropiate de cele ale tarilor din zona euro, deficit bugetar si stoc al datoriei publice moderate.
Cu alte cuvinte, economia noastra trebuie sa rezoneze cu cele avansate, din Vest, ale Germaniei sau Frantei.
Iata cele cinci criterii
• un deficit bugetar de maximum 3% din PIB;
• o datorie publicade maximum 60% din PIB;
• o rata a inflatiei care sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5% media inflatiei celor mai “bune” trei tari din anul precedent;
• dobanzi nominale la datoria pe termen lung (10 ani) care sa nu depaseascacu mai mult de 2% media dobanzilor celor mai “bune”trei tari din punct de vedere al inflatiei;
• participarea pentru cel putin 2 ani in ERM-2 fara devalorizari unilaterale. ERM-2 este Mecanismul Cursului de Schimb, adica un aranjment pentru cursul de schimb in care o moneda are o paritate centrala fata de euro, iar cursul de schimb nu poate fluctua fata de aceasta paritate cu mai mult de 15%, in sus sau in jos.
Romania - o tara inca in criza
Potrivit autoritatilor, s-ar putea sa fi iesit din recesiune la 1 aprilie 2011, insa criza economica nu se incheie aici. Aceasta se termina atunci cand somajul isi revine la cotele dinaintea crizei si cand productivitatea este chiar mai buna decat in 2007, de exemplu.
Deocamdata peste jumatate dintre romani se asteapta ca actuala criza economica sa continue inca 2-5 ani si 92% din populatie anticipeaza cresteri de preturi in acest an, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare a pietei ISRA Center.
Increderea romanilor din mediul urban in redresarea economica este destul de scazuta. Marea majoritate se asteapta la cresteri ale preturilor in 2011 (92%). In acelasi timp mai mult de jumatate dintre ei (56%) estimeaza o durata a crizei economice de inca 2-5 ani.
Exista si o categorie a «pesimistilor extremi», care considera ca durata crizei va fi mai mare de 5 ani (10% din locuitorii oraselor peste 50.000 de locuitori). In schimb, doar 5% sunt optimisti, spunand ca vad iesirea Romaniei din criza economica in mai putin de 1 an, se arata in studiu.
Dintre cei care au participat la studiu 92%, considera ca in acest an vor avea loc majorari de preturi.
Tu ce parere ai? Ar trebui sa trecem la Euro in 2015? Suntem pregatiti? Comenteaza!