Cand va fi platit impozitul forfetar. Restaurantele, barurile si service-urile auto, bune de plata
Si, daca autostrazi n-avem, lucrurile nu sunt clare nici in privinta impozitului forfetar. In timp ce ministrul Maria Grapini da ca sigura data de 1 octombrie, patronii de restaurante spun ca este putin probabil ca acest bir sa fie platit inainte de 2014.
Dupa hoteluri, statul ia acum in vizor si barurile, restaurantele si service-urile auto.
Impozitul forfetar ar fi trebuit sa intre in vigoare inca de la 1 iulie. Chiar si cu o noua amanare, noua data vehiculata nu este una realista, spun proprietarii de restaurante. In plus, daca va intra la 1 octombrie, noul impozit ar putea da peste cap contabilitatea firmelor.
Pentru ca multe restaurante si hoteluri raporteaza pierderi si deci nu platesc nici un fel de impozit la stat, autoritatile au decis sa renunte la taxarea pe profit de 16 %. Ii va obliga pe carciumari sa achite o suma minima la buget.
Atunci cand vor stabili cuantumul impozitului forfetar, autoritatile vor lua in calcul atat zona in care se afla barurile sau restaurantele, dar si suprafata acestora. Bucurestiul spre exemplu, va fi impartit in 4 zone insa diferenta de impozit intre un bar aflat in centru si unul de la periferie nu va fi mare.
Un patron de restaurant din centrul Bucurestiului care are 30 de metri patrati va plati peste 6600 de lei pe an, indiferent de numarul de clienti sau volumul incasarilor. Un bar sau cafenea cu aceeasi suprafata, de la periferie va achita cu 1000 de lei mai putin.
Si in cazul service-urilor auto, in calculul impozitului se va tine cont tot de suprafata, nu de numarul de clienti.