Calvarul prin care trec cei ce vor să-și deschidă o firmă în România. Țara unde totul se rezolvă într-o zi


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 04 Iulie 2018 19:29
Categorie: Stiri Economice

Deschiderea unei firme şi obţinerea aprobărilor pentru o construcţie în care să-şi desfăşoare activitatea pot fi o adevărată cursă cu obstacole în România.

Patronatele trag un semnal de alarmă în privinţa numeroaselor avize, unele considerate aberante, pe care o companie trebuie să le prezinte autorităţilor. Într-un top internaţional întocmit de Banca Mondială, ţara noastră este la coada clasamentului, cu 260 de zile necesare autorizaţiei de construire şi 172 de zile pentru racordarea la curent. În state precum Estonia, Portugalia sau Cehia totul merge de cel puţin 5 ori mai repede.

Cei care vor să-și facă o firmă în România îi trebuie 12 zile şi drumuri la Registrul Comerţului, la ANAF, la Bancă şi la Inspectoratul de muncă. Îi costă minimum 200 de lei. În Portugalia, unde autorităţile au pus la punct un sistem online considerat o "operă de artă" de către Banca Mondială, totul durează doar 6 zile şi se întâmplă într-un singur loc - în faţa calculatorului. Se poate şi mai repede de atât - în Noua Zeelandă - unde înfiinţarea unui SRL durează o jumătate de zi.

Calvarul începe abia când un antreprenor vrea să construiască un sediu sau un depozit, de exemplu. Al nostru are 1.300 de metri pătraţi pe două niveluri.

Plăteşti unui inginer 2.000 de lei să-ţi facă documentaţia topografică într-o săptămână, la Agenţia de Cadastru durează alte 15 zile pentru aprobarea ei şi teoretic încă o lună până obţii certificatul de urbanism de la Primărie. După care începe telenovela avizelor - mediu, apă şi canal, curent, ISU, Sănătate - termene adunate de 76 de zile. Mergi din nou la cadastru pentru că între timp avizul iniţial, valabil 30 de zile a expirat.

Şi nici nu am ajuns măcar la jumătatea drumului. Mai sunt de făcut alte 14 drumuri care înseamnă obţinerea autorizaţiei de construire după 260 de zile, dacă termenele sunt respectate.

Florin Jianu, preşedintele Consiliului pentru IMM-uri: "De exemplu pentru a introduce electricitatea sau pentru o autorizaţie de construire ai nevoie de un aviz de la Ministerul Culturii că nu eşti într-o zonă protejată. Păi dacă nu eşti într-o zonă protejată de ce îţi mai trebuie aviz că nu eşti într-o zonă protejată?"

Cristian Pârvan, preşedinte Patronatul Investitorilor Autohtoni: "Iei un aviz de energie electrică şi îţi expira ăla de la mediu. Ministerul Culturii n-are în lege niciun termen în lege să dea aviz."

În Croaţia durează 112 zile tot deranjul, iar cea mai rapidă autorizaţie e obţinută în Coreea de Sud - în mai puţin de o lună, cu doar 5 drumuri. La noi, ca să aibă şi curent electric la o construcţie nouă de 1.300 de metri pătraţi, de exemplu, o firmă are nevoie de alte 176 de zile şi de aproape 200.000 de lei, fără plăţile informale.

Cristian Pârvan, preşedinte Patronatul Investitorilor Autohtoni: "Toată această birocraţie nu se poate rezolva decât prin informatizare. Informatizare ca să aflăm măcar clar unde sunt piedicile. Aceste termene pe care le marchează Doing Business de fapt sunt pierderi de bani pentru afaceri. Dacă afacerile pierd bani, de fapt pierde societatea taxe şi impozite."

În România, firmele au nevoie de 163 de ore pe an ca să poată face 14 plăți datorate statului. În Estonia durează cel mai puţin din lume: 50 de ore şi totul e online.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Actele de stare civilă vor fi digitalizate în 3 ani. Momentan, arhivele sunt pe hârtie
Românii care au reușit să adopte copii povestesc prin ce au trecut. Legea ar putea fi simplificată
VIDEO PROTVPLUS.RO