Bugetul, adoptat cu viteza de 8 pagini pe minut. Teodorovici: "Stau la birou foarte mult"
Guvernul a aprobat în sfârşit, Bugetul pe anul acesta. Actul împarte banii ţării cu dărnicie, fiind construit pe o creștere de 5,5% a economiei, în ciuda prognozelor internaționale, care sunt mult mai prudente.
95% dintre instituțiile bugetare ar urma să primească bani în plus, iar planul ministrului Finanțelor pentru realizarea investițiilor ar fi să se transforme într-un diriginte de șantier și să verifice non-stop lucrările.
Creşterea economică a României a fost estimată de Guvern la 5,5%, asta în timp ce Comisia Europeană, Fondul Monetar şi Banca Mondială prevăd o creştere cu cel puţin 1,5 puncte mai mică. Dar Ministrul Finanţelor spune ca instituţiile internaţionale sunt pesimiste. “Ceea ce contează este faptul că modul în care guvernul calculează, acţioneaza şi într-un final închide anii fiscali sunt foarte aproape cu ce am estimat. Pe ce mă bazez? Pe modul în care merge astăzi economia".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Anul trecut creşterea a fost cu un punct mai mică faţă de cea estimată iniţial. Inflaţia este şi ea prevăzută în buget la doar 2,8%, asta după ce anul trecut era estimată la 3,1 şi scumpirile au fost în medie de 4,6% pe tot anul. Investiţiile planificate în Buget sunt doar un sfert din sumele alocate pentru salarii, pensii şi ajutoare sociale, şi vin după ce anul trecut am avut cel mai slab an din ultimul deceniu la acest capitol.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: "Fără aceste investiţii alocate în bugetul pe 2019 nu cred că ne putem atinge obiectivul nostru de creştere. Voi avea personal discuţii. Lucrurile merg atunci când lucrurile te preocupă, când n-ai zi şi noapte, când n-ai weekend şi repet, nu că am eu ceva şi că stau la birou foarte mult dar vreau neapărat ca cei în aceste funcii să facă lucrurile să se întâmple"
Cele mai mari creşteri de bugete le au ministerele Educaţiei, Transporturilor şi Sănătăţii, arata datele finanţelor. Controversatul proiect de buget a fost dezbătut şi adoptat în timp record în Guvern. Cele peste 1.000 de pagini au fost parcurse în 2 ore, cu o viteză de 8 pagini pe minut. Modificările de ultim moment au vizat mai ales alocările pentru primării şi consilii judeţene.
Ministrul susţine că au fost alocări mai mari decât cele din prima variantă şi că primarii nu ar mai avea motive de nemulţumire. După ce mediul de afaceri şi analiştii au avertizat că modificările prin Ordonanţa 114 de taxe pentru companii şi bănci ar putea afecta economia, Guvernul de de înţeles că ar putea face un pas înapoi.
"Legislaţia este în general modificabila dacă argumente rezonabile există. Discuţii au avut loc, au loc şi credinţa mea este ca lucrurile se vor aşeza aşa cum ne dorim cu toţii", spune Teodorovici.
Legea Bugetului pleacă la Parlament, unde va fi dezbătuta săptămâna viitoare.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: buget, fonduri, viorica dancila, primari, adoptat, eugen teodorovici, consiliu judetean,
Dată publicare:
08-02-2019 19:19