Directorii români care primesc salarii mai mari decât Iohannis și Trump. Unde lucrează

×
Codul embed a fost copiat

Cercetarea unul, dintre cele mai sărace domenii, din România a intrat sub lupa corpului de control al Ministerului. În mod ironic câțiva dintre directorii unor institute de cercetare primesc salarii uriașe greu de imaginat pentru mulți români.

De exemplu, doar pentru postul de director general al unui institut au fost alocată suma de 2 milioane de lei pentru acest an. Adică de 10 ori mai mult decât primește Klaus Iohannis și mai mult decât salariul președintelui SUA, Donald Trump.

Deși în multe cazuri aceste institute au venituri din contracte private ministrul Cercetării propune ca salariile directorilor să fie, în viitor, plafonate.

Conducerea Institutului de Cercetare în Silvicultură "Marin Drăcea" din Voluntari, Ilfov, figurează cu drepturi salariale de 1,9 milioane de lei în acest an, conform bugetului de venituri şi cheltuieli publicat în Monitorul Oficial.

Este o excepţie, spune actualul directorul general. Fostul director, pensionat în martie, ar fi primit 10 salarii conform contractului de muncă. Alte 12 salarii i-au fost prevăzute drept recompensă pentru performanţe extraordinare.

Citește și
cresteri preturi si taxe
Creşterea preţurilor s-a oprit, după un an de scumpiri în lanţ. Măriri uriaşe de taxe

Ovidiu Badea, Institutul de Cercetare în Silvicultura Marin Drăcea: ”12 salarii brute pe care ar fi trebuit să le primească că şi-a îndeplinit indicatorii de performanţă, trebuiau prevăzuţi în buget şi salariul pe care îl are directorul general. Deci nici o treime nu are directorul în funcţie din acea sumă. Salariul lunar al meu este de 49.000 de lei brut. 

Dar activitatea mea se compune din 90% activitate de cercetare, pentru că eu vin din cercetare, și am proiecte internaționale, am proiect LIFE, am proiect Horizon 2020 în coordonare, ca responsabil pentru România, am două proiecte pe fonduri structurale, programul Nucleu e coordonat de mine pentru ca eu l-am elaborat îl coordonez în continuare și a fost la competiție lansat anul trecut pentru patru ani și celelalte drepturi pe care le avem potrivit contractului de muncă”.

Şi alte institute figurează cu salarii uriaşe.

Directorul general al Institutului Turbomotoare Comoti Bucureşti ar primi un salariu net de 42.000 de lei pe lună, cel al institutului pentru Securitate Minieră din Petroşani aproape 40.000. Directorul institului pentru ecologie industrială din Bucureşti câştiga 28.000 de lei net pe lună.

Este adevărat, aceste institute au venituri nu de la buget, ci din contracte cu firme private sau de stat, din competiţii de programe de cercetare sau diverse proiecte. Totuşi, situaţia îi revolta pe cercetătorii care au descoperit veniturile acestor directori.

Mihai Miclăuș, cercetător la INCDSB: Este şocantă diferenţa asta mai ales prin prisma faptului că eu ştiu, am colegi de breaslă, care au fost concediu fără salariu la finalul anului trecut şi în primăvara pe motiv că nu sunt bani în cercetare, că programul nucleu nu este finanţat la timp. Văzând salariile acstea uriaşe, tind să cred că sunt, cum zicea ministrul, imorale.

Ministrul Cercetării a trimis corpul de control la toate cele 48 de institute, mai ales că în contractele de management care ajung la Minister directorii figurează cu salarii de 15-16.000 de lei pe lună brut, adică cel mult 9000 de lei net.

Nicolae Hurduc, ministrul Cercetării: Am identificat şi o soluţie deja. Putem prin contractul de manangement pe care îl semnează ministrul cu directorul să limităm suma sau să introducem în mod explicit sporurile pentru că noi nu ne ştim pe toate. Un director poate să aibă spor de vechime 10%, altul 25%. Unii au spor de muncă grea. Am semnalat şi aceste situaţii.

Contractele ar urma să fie modificate astfel încât directorii să aibă salariile plafonate la nivelul venitului ministrului, adică 12.000 de lei net.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI peantru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO În așteptarea verdictului de la TAS, Simona Halep și-a făcut o schimbare de look îndrăzneață
FOTO În așteptarea verdictului de la TAS, Simona Halep și-a făcut o schimbare de look îndrăzneață
Citește și...
Anunțul premierului Viorica Dăncilă privind pensiile și salariile românilor
Anunțul premierului Viorica Dăncilă privind pensiile și salariile românilor

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că sunt bani de pensii şi salarii, adăugând că afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis pe acest subiect "nu-şi au locul".

Creşterea preţurilor s-a oprit, după un an de scumpiri în lanţ. Măriri uriaşe de taxe
Creşterea preţurilor s-a oprit, după un an de scumpiri în lanţ. Măriri uriaşe de taxe

În plin sezon de concedii, s-au stabilizat preţurile, potrivit Institutului de Statistică. Vestea vine după ce, de un an de zile, ţinem capul de afiş al scumpirilor în Europa.

Primarii au început disponibilizările în rândul funcţionarilor.
Primarii au început disponibilizările în rândul funcţionarilor. "Nu plac cuiva, nu convin"

După ce anul trecut primarii au avut libertatea să se ocupe de bunăstarea angajaţilor din administraţia locală, acum se văd nevoiţi să facă disponibilizări.

Recomandări
Vladimir Putin, discurs furibund în faţa parlamentului. „Forțele NATO se pregătesc să atace Rusia”
Vladimir Putin, discurs furibund în faţa parlamentului. „Forțele NATO se pregătesc să atace Rusia”

Vladimir Putin s-a adresat, joi, Adunării Federale în faţa căreia a rostit discursul său anual, cu două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din 15-17 martie la care nu are niciun fel de emoţii - va fi reales pentru un nou mandat de şase ani.

Alte două incidente grave au avut loc la metrou în luna februarie. Mecanici Metrorex, cercetați pentru abateri
Alte două incidente grave au avut loc la metrou în luna februarie. Mecanici Metrorex, cercetați pentru abateri

Accidentul produs marți seară la stația de metrou Timpuri Noi nu este singular, ci au mai avut loc două incidente în luna februarie. În prezent, mecanici Metrorex sunt cercetați pentru abateri, scrie clubferoviar.ro.

Mascații ar fi greșit din nou adresa. Un bărbat susține că au intrat peste el în timp ce dormea. „Mi-au pus pistolul la cap”
Mascații ar fi greșit din nou adresa. Un bărbat susține că au intrat peste el în timp ce dormea. „Mi-au pus pistolul la cap”

Un bărbat din Reşiţa susţine că s-a trezit cu poliţiştii de la trupele speciale la uşă, în dimineaţa de 23 februarie, şi că aceştia l-au pus pe burtă, i-au pus pistolul la cap şi l-au ameninţat în faţa copilului său, care are patru ani.