Primarii au început disponibilizările în rândul funcţionarilor. "Nu plac cuiva, nu convin"
După ce anul trecut primarii au avut libertatea să se ocupe de bunăstarea angajaţilor din administraţia locală, acum se văd nevoiţi să facă disponibilizări.
Nu mai au bani, nici de salarii, nici de investiţii. De pildă, un edil din judeţul Botoşani a anunţat că 20% dintre funcţionarii neperformanţi urmează să plece acasă.
O situaţie identică are loc şi în Reşita, unde au fost deja concedieri masive. Primarii spun că astfel vor scăpa de angajaţii care ''plimba toată ziua hartii'', dar practic muncesc puţin şi primesc salarii mari.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Mihalea Cretu, asistent social: Eu sunt de 18 ani în primărie zi de zi şi nu am trăit aşa ceva. Nu plac cuiva, nu convin… Nu ştiu…"
Astfel discuţii au loc tot mai des în primăria din comună Dangeni, după ce primarul a anunţat că va face disponibilizări în funcţie de performanţă.
O femeie este asistenta socială şi câştigă lunar aproximativ 3700 de lei. Şi spune ea, ar fi fost luată la ochi.
Catalin Rotundu, primarul comunei Dangeni: ''Am constatat că banii până la sfârşitul anului sunt insuficienţi în sensul că nu mai avem bani pentru salarii. Drept urmare, soluţia cea mai la îndemână şi mai viabilă pentru mine ca manager, este aceea de a începe restructurarea pentru că, la nivelul de salarizare din administraţie, e cazul să vorbim şi de eficienta''.
Ajutat de jurişti, primarul a întocmit un raport cu privire la muncă prestată de cei 26 de angajaţi, iar în baza unei evaluări cel puţin 5 oameni vor rămâne pe drumuri.
Economiştii spun că aceste situaţii care acum par izolate se vor răspândi în întreaga ţară.
În urmă cu trei ani, şi Primăria Reşita avea 380 de angajaţi. În această primăvară însă au fost daţi afară 60, iar primarul a salvat aproximativ 1,5 milioane de euro din salarii.
Ioan Popa, primarul Resitei: "Eu vin din mediul privat şi am înţeles foarte bine cum funcţionează trucurile astea în administraţia publică. Primăria Reşita avea şofer al primarului, şoferi ai viceprimarilor, şoferi ai secretarului, aveam şase şoferi în instituţie, mai avem unul, e stupid, ar trebui schimbată legislaţia şi să ne mai taie din toate "beneficiile" astea.''
La Rovinari edilul cere săptămânal rapoarte de activitate.
Robert Filip, primar Rovinari: "O să distrugem şi mitul ăsta al funcţionarilor prin care ei se văd atotputernici şi nimeni nu-i poate trimite acasă. ''
Lunar, primăria Rovinari ar economisi 100.000 de lei dacă ar renunţa la 20 dintre salariaţii săi.
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, salarii, buget, pierderi, primari, functionari, restructurare,
Dată publicare:
03-07-2019 17:51