Bloomberg: Riscul economic al aprecierii euro este noua durere de cap a Europei
Cea mai mare durere de cap a Europei a devenit riscul economic implicat de aprecierea euro, moneda despre care unii analisti nu credeau sa mai supravietuiasca in 2013, relateaza Bloomberg.
Aprecierea euro la cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni l-a determinat marti pe premierului luxemburghez Jean-Claude Juncker, seful Eurogroup, sa avertizeze ca "o moneda periculos de puternica" va ingreuna redresarea economica din cauza costului mare al exporturilor.
Tarile din sudul Europei, afectate de datoriile mari, au tarat zona euro in recesiune in trimestrul al treilea al anului trecut. Boala s-a intins si in Germania, guvernul cancelarului Angela Merkel anuntand miercuri reducerea estimarii de crestere economica pentru 2013 la numai 0,4%.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Avertismentul lui Juncker nu va avea un efect de durata asupra euro atata timp cat Banca Centrala Europeana (BCE) nu este pregatita sa ia vreo masura pentru deprecierea euro, potrivit unei note a unor analisti ai Danske Bank.
Cotatia medie a euro a fost anul trecut de 1,2860 dolari pe unitate, cu un minim de 1,2061 dolari pe unitate in 24 iulie si un maxim de 1,3458 dolari pe unitate in 28 februarie. Pe 14 ianuarie 2013, euro a atins 1,3404 dolari pe unitate, iar in tranzactiile de miercuri este in declin cu 0,3%, la 1,3273 dolari pe unitate.
Presedintele BCE Mario Draghi a declarat saptamana trecuta ca rata de schimb a euro se afla la nivelul mediei pe termen lung. Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernatorilor BCE, a afirmat miercuri la Viena ca rata de schimb a euro "nu reprezinta un motiv major de ingrijorare".
Juncker, care isi va incheia saptamana viitoare mandatul de opt ani la conducerea Eurogroup, a devenit primul politician care a mentionat impactul negativ al aprecierii euro asupra exporturilor, drept o problema mai presanta decat criza datoriilor suverane.