Banca Centrală Europeană a dublat dobanda cheie, pentru a combate inflația. Decizia oficială
Pentru a combate inflația-record din zona euro, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să mărească dobânda principal la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu.
Potrivit unui comunicat oficial al BCE, Consiliul Guvernatorilor se așteaptă ca ratele dobânzilor să crească în continuare, pentru a asigura revenirea în timp util a inflației la ținta de inflație pe termen mediu de 2%.
”Politicile Consiliului Guvernatorilor se vor baza pe viitoarea traiectorie a ratei de politică monetară, pe evoluția perspectivelor pentru inflație și economie (...). Inflația rămâne mult prea mare și va rămâne peste țintă pentru o perioadă lungă de timp. În septembrie, inflația din zona euro a atins 9,9%. În ultimele luni, creșterea prețurilor la energie și alimente, blocajele în aprovizionare și redresarea cererii post-pandemie au condus la o extindere a presiunilor asupra prețurilor și la o creștere a inflației.” - precizează Banca Centrală Europeană.
În ciuda nemulțumirilor față de creșterea costurilor de împrumut din partea politicienilor, inclusiv a noului prim-ministru italian Giorgia Meloni, aproape toți economiștii intervievați de Bloomberg au prevăzut deja această a doua majorare consecutivă de 75 de puncte de bază.
În acest caz, rata depozitelor se va dubla la 1,5%, notează sursa citată.
Motivația este inflația care, la aproape 10%, este de cinci ori mai mare decât ținta pe termen mediu a BCE. Până în prezent, revenirea acesteia la acest nivel are prioritate în fața protejării economiei de o încetinire a activității din cauza energiei în această iarnă. După deprecierea monedei euro față de dolar, BCE se află, de asemenea, sub presiune pentru a se alinia la creșterea agresivă a ratelor de către Rezerva Federală.
Pro și contra pentru creșterea ratelor
Membrii hawkish ai Consiliului guvernatorilor BCE, precum germanul Joachim Nagel, insistă asupra faptului că ratele trebuie să continue să crească, în ciuda recesiunii iminente, deoarece inflația este alarmant de rapidă. Dublarea ratei de depozit la 1,5% ar aduce-o mult mai aproape de un nivel pe care oficialii îl consideră a avea un impact "neutru" asupra economiei.
Unii spun că este posibil ca ratele să trebuiască să fie împinse dincolo de acest punct, în teritoriu restrictiv, pentru a ține prețurile sub control. Alții au avertizat să nu se meargă prea departe și prea repede, de teamă că va trebui să se revină ulterior asupra situației - amintind de erorile de politică din timpul crizei financiare globale.
Există, de asemenea, semne de respingere politică emergentă împotriva creșterii ratelor în timpul recesiunii. Meloni a criticat BCE în primul său discurs în fața parlamentului în această săptămână, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron a avertizat împotriva strivirii cererii prin majorări.
Ritmul creșterilor va încetini probabil până la 50 de puncte de bază în decembrie, potrivit economiștilor, care văd încă două etape de jumătate din această magnitudine înainte de atingerea vârfului. Într-adevăr, punctul final al BCE devine rapid punctul central în rândul observatorilor de pe piață.
Creșterea bruscă a costurilor de împrumut a făcut ca BCE să se confrunte cu o decizie delicată privind trilioane de euro în lichidități create parțial printr-un program din perioada crizei de împrumuturi ieftine acordate băncilor. În situația actuală, creditorii pot obține venituri fără risc dacă parchează acești bani la banca centrală - o situație pe care mulți o consideră nesustenabilă, în condițiile în care inflația comprimă gospodăriile și firmele.