Bivolii din Romania vor fi la fel de rari ca zimbrii. Doi frati din Cluj au investit peste 1 milion de euro in 130 de animale
Cine adora mozarella sau iaurtul gras din lapte de bivolita trebuie sa stie ca productia noastra risca sa scada, in urmatorii ani, catre zero.
Iar bivolii vor fi curand la fel de rari ca zimbrii. Taranii se plang ca statul nu ii sustine cu programe speciale, subventiile sunt mici si nu au nici unde sa isi valorifice produsele mult mai gustoase decat cele de vaca. In astfel de vremuri, doi frati din Cluj au pus pe picioare o ferma cu 130 de cornute negre si spera sa salveze specia.
Fratii Zanc din Dej aveau in urma cu 16 ani doar doua exemplare. Au simtit insa potentialul afacerii si au profitat. Au investit peste 1 milion de euro, iar acum au peste 130 de capete. "Am fost indragostit de bivol efectiv, laptele are o calitate deosebita, e foarte sanatos. Imi place bivolul, sunt si sociabili, se ataseaza de stapan foarte tare si am mers mai departe", spune Ambrozie Zanc.
"Am luat-o putin pe cont propriu pentru a putea demonstra ca aceasta specie pana la urma va putea sa aiba un viitor", spune Andrei Zanc.
Anual, numarul bivolilor romanesti se diminueaza cu aproape 1500 de capete. Asa se face ca in Alba de exemplu, putini mai sunt cei care cresc astfel de animale.
Daca in perioada interbelica in Romania existau aproximativ 230.000 de capete de bivoli, in 2014 numarul lor a scazut la aproape 16.000. Iar daca ar fi sa facem o comparative cu Italia, aceasta tara avea in anii '90 39.000 de bivoli, iar astazi detine peste 400.000 de astfel de animale.
"Au renuntat ca este subventia foarte mica la ele si nu mai sunt oameni la ele. le tinem si noi cum putem - le aducem verdeata placerea, dragostea de ele", a spus un crescator de bivolite.
Satenii cunosc insa calitatile laptelui de bivolita care, desi e gras, nu contine colesterol.
Taranii inca mai spera ca statul sa le vina in ajutor si sa mareasca subventiile pentru cresterea animalelor si sa salveze astfel rasa romaneasca aflata pe cale de disparitie.