Biden a impus taxe vamale de 100% pentru vehiculele electrice fabricate în China. Tesla, obligată să reducă prețurile

fabrica tesla
Getty

Tesla, compania lui Elon Musk, se numără printre constructorii de automobile electrice forțați să reducă prețurile, în timp ce piața stagnează. Într timp, Joe Biden anunță un tarif vamal de 100% pentru vehiculele electrice fabricate în China.

Vânzările de autovehicule electrice s-au stabilizat pe piața mondială, dar noua saturație de vehicule ar putea fi doar temporară. Astfel, printre producătorii de marcă obligați să reducă prețurile se numără și Tesla. Compania lui Elon Musk s-a luptat în ultima perioadă să mențină ritmul: vâznările au scăut în 2024, dar și prețul acțiunilor sale.

Este o situație dificilă cu care se confruntă industria vehiculelor electrice (VE). După ce cererea și evaluările au crescut vertiginos în anii pandemiei de coronavirus, ritmul de creștere a vânzărilor a încetinit. Industria a intrat într-o nouă fază, cu întrebări legate de faptul dacă trecerea de la benzină și motorină la electricitatea mai curată se confruntă cu un blocaj supărător sau cu un hop de viteză temporar, notează The Guardian.

Musk, care a devenit cel mai bogat om din lume promovând mașinile sale electrice și livrându-le cu miloanele, a recunoscut dificultățile și le-a transmis un mesaj investitorilor: "Rata de adoptare a vehiculelor electrice la nivel global este sub presiune, iar mulți alți producători auto se retrag de la vehiculele electrice și urmăresc în schimb hibrizii plug-in".

Apoi, el a susținut că a fost o decizie greșită.

Citește și
Li Qiang, Elon Musk
VIDEO. Vizită surpriză a lui Elon Musk în China. Miliardarul american s-a întâlnit chiar cu premierul Li Qiang
Moldova e o țintă, dar România nu este un teritoriu în care Putin poate „progresa” în situația politică, spune Kasparov

Atât Tesla, cât și cel mai apropiat rival al său în ceea ce privește volumul de mașini electrice, compania chineză BYD, au raportat o scădere a vânzărilor de mașini electrice.

Ce rol joacă guvernele

La nivelul Europei, mașinile electrice au scăzut la o cotă de 13% din totalul vânzărilor, în scădere față de 13,9% anul trecut, în timp ce vânzările de hibrizi - care combină o baterie cu un motor cu combustie internă - au crescut la 29% de la 24,4%. În Marea Britanie, mașinile electrice au reprezentat 15,5% din totalul vânzărilor de mașini în primele trei luni ale anului 2024, în creștere doar marginal față de aceeași perioadă a anului trecut.

Contrar situației din prezent, producătorii de automobile electrice au reușit, în ultimii ani, să vândă rapid toate exemplarele pe care le-au fabricat. Cu toate acestea, acum, întreprinderile din mare parte a lumii se luptă cu sfârșitul erei ratelor de dobândă foarte scăzute, care a lăsat mai puțini bani în buzunarele cumpărătorilor.

Cumpărătorii trebuie să plătească în continuare mai mult la început pentru mașinile cu baterii (deși majoritatea ar economisi bani dacă ar deține un vehicul electric, datorită energiei mai ieftine). Pe lângă acest lucru, costurile de reparare a mașinilor electrice și costurile de asigurare pot fi mai mari în unele locuri din cauza lipsei de mecanici.

Un alt factor important este introducerea foarte inegală a încărcătoarelor electrice publice, ceea ce îi face pe unii potențiali cumpărători să ia o pauză. Toate acestea au fost luate în considerare de scepticii industriei vehiculelor electrice și au făcut din acestea un câmp de luptă în războaiele culturale.

Rico Luman, economist senior în sectorul auto la ING, o bancă de investiții, a declarat că vânzările de vehicule electrice au atins un "platou" și că va fi din ce în ce mai greu să se vândă mașini electrice.

The Guardian scrie că această confruntare nu se rezumă la factori pur economici. Guvernele joacă, de asemenea, un rol important. Acest lucru este evident în special în Europa, unde vânzările de vehicule electrice iau căi diferite, chiar dacă potențialii cumpărători se confruntă cu presiuni similare.

În acest caz, Norvegia este o excepție. Cu vânzări de mașini electrice puternic subvenționate, vehiculele electrice reprezintă acum 90% din piață. Cota de piață a mașinilor electrice a crescut în acest an și în Danemarca, Belgia și Franța.

O scădere a fost înregistrată, în schimb, în Germania, unde era cea mai mare piață de automobile electrice, dintr-un motiv simplu: retragerea subvențiilor de către guvern.

Matthias Schmidt, analist în domeniul automobilelor electrice cu sediul la Berlin, se așteaptă de mult timp ca creșterea vânzărilor de automobile electrice în Europa să scadă în 2024.

Aceasta deoarece 1 ianuarie 2025 este data la care UE face următorul mare pas spre vehiculele cu emisii zero: media emisiilor de dioxid de carbon ale mașinilor vândute de fiecare producător trebuie să scadă cu 15% față de 2021.

China vinde mai multe mașini electrice în Europa

China ar fi, conform datelor, poate cel mai important motiv pentru care este puțin probabil ca producătorii de automobile din Europa și din SUA să schimbe cursul în ceea ce privește vehiculele electrice. Dar, și vânzările mașinilor electrice chinezești ar fi încetinit în primul trimestru al anului. Însă, ele au sărit de un milion de unități, conform datelor publicate de Reuters. O serie de constructori auto chinezi - inclusiv liderul BYD și noi concurenți bine finanțați, cum ar fi producătorul de telefoane Xiaomi - se luptă pentru a-și domina piața internă și pentru a câștiga un nou rol de cel mai mare exportator auto din lume.

Joe Biden a anunțat un tarif vamal de 100% pentru vehiculele electrice fabricate în China, ca parte a unei serii de politici stricte elaborate pentru a proteja producătorii americani de importurile ieftine.

Măsura este de natură să intensifice tensiunile comerciale dintre cele mai mari două mari economii ale lumii și implică riscuri de represalii din partea Beijingului. Însă președintele SUA a declarat că majorarea taxelor - care crește tarifele de la 25% la 100% pentru vehiculele electrice - reprezintă un răspuns proporțional la supracapacitatea excesivă a Chinei în sectorul vehiculelor electrice. Taxele vor crește, de asemenea, pentru bunuri conexe, cum ar fi bateriile cu litiu și celulele solare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură înainte de România - Olanda! Un titular nu s-a antrenat cu restul echipei
NEWS ALERT Lovitură înainte de România - Olanda! Un titular nu s-a antrenat cu restul echipei
Citește și...
Alte concedieri la Tesla. Compania lui Elon Musk lichidase un departament întreg
Alte concedieri la Tesla. Compania lui Elon Musk lichidase un departament întreg

Concedieri la Tesla, după o măsură de redresare a companiei deținute de Elon Musk. Un întreg departament a fost desființat, în încercarea de reducere a costurilor.

VIDEO. Vizită surpriză a lui Elon Musk în China. Miliardarul american s-a întâlnit chiar cu premierul Li Qiang
VIDEO. Vizită surpriză a lui Elon Musk în China. Miliardarul american s-a întâlnit chiar cu premierul Li Qiang

Şeful Tesla, Elon Musk, s-a întâlnit duminică la Beijing cu nr. 2 al regimului chinez, premierul Li Qiang, care i-a promis că ţara sa va rămâne "mereu" deschisă faţă de companiile străine, relatează AFP şi Xinhua, potrivit Agerpres.

Tesla anunță mașini mai ieftine, după ce a concediat peste 10% din angajați. Ce se întâmplă cu modelul de 25.000 de dolari
Tesla anunță mașini mai ieftine, după ce a concediat peste 10% din angajați. Ce se întâmplă cu modelul de 25.000 de dolari

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul lui 2025, utilizând actualele platforme şi linii de producţie, deşi a renunţat la planurile mai ambiţioase care vizau producerea unui model complet nou, ce urma să coste 25.000 de dolari.

Recomandări
Continuă consultările cu partidele pentru stabilirea datelor alegerilor. Ce propuneri a primit până acum Marcel Ciolacu
Continuă consultările cu partidele pentru stabilirea datelor alegerilor. Ce propuneri a primit până acum Marcel Ciolacu

Consultările cu partidele pe tema datei alegerilor prezidențiale și parlamentare continuă marți, la solicitarea premierului Ciolacu, cu REPER și Forța Dreptei. Decizia consultărilor a fost anunțată vineri de premier.

Bacalaureat 2024 la Matematică. Subiectele la Mate de la BAC 2024, publicate în cursul zilei de astăzi
Bacalaureat 2024 la Matematică. Subiectele la Mate de la BAC 2024, publicate în cursul zilei de astăzi

Absolvenții de liceu susțin, astăzi, a doua probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2024. Elevii care au terminat un liceu cu profil real sau tehnologic vor da examn la Matematică.

Reacția șoferului de camion care a ucis o familie din Suceava, când a fost întrebat de accidentul de pe DN2
Reacția șoferului de camion care a ucis o familie din Suceava, când a fost întrebat de accidentul de pe DN2

Au apărut detalii despre accidentul cumplit de luni dimineață din județul Suceava, în urma căruia doi copii și părinții lor, dar și un bărbat care le tracta mașina, pe o platformă, au murit.