Se caută soluții pentru ieftinirea benzinei și motorinei. Prețurile din România, printre cele mai mari din UE


Ultimul update: Joi 18 Aprilie 2019 08:08
Data publicarii: Joi 18 Aprilie 2019 07:30
Categorie: Stiri Economice

Consiliul Concurenței caută soluții pentru scăderea prețurilor la benzină și motorină, cu 2-3 la sută. Președintele instituției a anunțat că va da niște recomandări, care vin după o analiză a pieței carburanților.

Inspectorii au descoperit că prețurile din România sunt mai mari decât cele medii din Uniunea Europeană, lucru anormal, spun aceștia, având în vedere că avem resurse de petrol proprii.

Comparativ cu luna februarie, preţul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 13%, adică 33 lei în plus pentru un plin de 50 de litri. Preţul motorinei este cu 7% mai mare, aşa că plinul costa mai mult cu 20 de lei faţă de acum 3 luni. Consiliul Concurentei a analizat piaţa şi vrea să propună măsuri care să scadă preţurile.

Preţul benzinei şi motorinei din România, cu 2-3% peste media UE

 

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: "Sunt mici diferenţe între ţări şi la noi este undeva 2-3% peste media Europei. Deci noi asta vrem să vedem de ce suntem peste şi cum am putea să coborâm să ne apropiem şi mai mult de medie."

Concret, preţul benzinei este de 1 euro şi 18 cenţi cu tot cu taxe, peste preţurile din Polonia şi Bulgaria şi aproape de cele din Austria - ţară fără nicio exploatare de petrol. La motorină stăm chiar mai rău, i-am întrecut şi pe cehi, lituanieni şi luxemburghezi, şi avem acelaşi tarif ca în Austria. Cum poate fi scăzut preţul?

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: "Problema structurală a pieţei noastre, că aşa e ea, de când am privatizat Petromul. Petromul are cam jumătate din piaţă, deci nu este o concurenţă cum avem în electricitate. Recomandările pe care o să le facem clar vor fi recomandări, au în vedere în ce fel putem să facilităm intrarea altor jucători în piaţă, cum putem face să echilibrăm cumva cotele de piaţă, da? Să vedem o pondere mai mică a Petromului şi o pondere mai mare a altora".

Producătorul de carburanţi care "orientează preţurile"

 

Piaţa de carburanţi are este formată în principal, din OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL, SOCAR şi Gazprom.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: "Petrom e adevărat, e cel care orientează preţurile, dar nu este cel mai scump. Avem branduri, inclusiv OMV-ul care e al lor, dar şi alte branduri care sunt mai scumpe decât Petromul".

O altă modalitate de scădere a preţurilor ar fi reducerea taxării. Preţul fără taxe este de 2,3 lei pe litru, restul de 54% sunt taxe impuse de Guvern.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO
Reacția lui Eduard când și-a văzut camera renovată de echipa Visuri la cheie

03:28
Dragoș Bucur, surpriză inspirată din filmele western pentru Eduard

07:14
Povestea emoționantă a lui Eduard, un băiețel de opt ani imobilizat în scaun cu rotile pe viață

05:05
Revista Beau Monde a aniversat 18 ani de la apariție. Cătălin Măruță, gazda evenimentului

04:59
În calitate de ce va fi invitat Jeremy la nunta Carolinei

03:11
România, o nouă istorie pentru o nouă națională! Cucerim nordul! România U21 – Finlanda U21, joi de la ora 20:00, ÎN DIRECT la PRO TV! Bucurați-vă de fotbal!

00:30
Istoria EURO 2020 nu se scrie fără noi la București! Pe 15 noiembrie, România – Suedia se vede în direct la PRO TV de la ora 21:45!

00:30
Cu Amalia Năstase, fosta soție a lui Ilie Năstase, pe urmele copilăriei

06:11
Simina, fosta soție a lui What's Up, face dezvăluiri la câteva luni de la divorț

Simina: "Cred că într-o zi vine o întrebare dacă este iubire sau obișnuință"


13:55
Accidentele rutiere, tot mai dese în ultimii ani

"Un moment de neatenție la volan poate crea traume ireparabile în familie"


12:16