BEI cere statelor UE garanții bugetare pentru investiţii în Ucraina de peste 2,2 miliarde de euro
Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) a Uniunii Europene a cerut, joi, mai multe garanţii bugetare din partea celor 27 de state membre pentru investiții în Ucraina de cel puțin 2,2 miliarde de euro, transmite Reuters.
BEI, divizia de finanţare a Uniunii Europene, a declarat că a plătit deja 1,7 miliarde de euro şi mai are alte 540 de milioane pentru proiectele în derulare.
Fondurile au fost îndreptate spre construirea de şcoli, drumuri şi spitale, printre altele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Ne-ar plăcea să continuăm ceea ce am făcut şi să facem chiar mai mult. Şi proiectele sunt la îndemână", a declarat şeful BEI, Werner Hoyer, la o conferinţă de presă, adăugând că va cere guvernelor UE garanţiile necesare pentru a finanţa mai multe cheltuieli pentru Ucraina în acest an.
El a spus că va fi nevoie de mult mai mult pentru a reconstrui ţara după război, o sarcină estimată de Banca Mondială, în septembrie anul trecut, la 350 de miliarde de dolari.
Suma a crescut de atunci, deoarece invazia Rusiei a transformat oraşele ucrainene şi infrastructura civilă cheie, inclusiv drumurile şi liniile de alimentare cu energie, în ruine.
”Acest efort trebuie să înceapă astăzi, nu putem aştepta până când într-o zi cerneala unui tratat de pace se va usca”, a spus Hoyer, adăugând că sprijinirea acum a structurii sociale şi economice a Ucrainei ar ajuta ţara să genereze venituri pentru reconstrucţie.
UE discută, de asemenea, cu partenerii globali, potenţiala utilizare a activelor ruseşti îngheţate sub sancţiuni pentru a reconstrui Ucraina, deşi persistă îndoieli juridice. Acestea includ active estimate la 300 de miliarde de dolari ale băncii centrale ruse.
Sursa: News.ro
Etichete: Ucraina, uniunea europeana, războiul din Ucraina, investitii, BEI,
Dată publicare:
03-02-2023 07:55