Banii în cuplu - la comun sau separat? Cum își gestionează românii veniturile. „Cuplul modern trebuie să aibă 3 conturi”
Aproape jumătate dintre români își gestionează banii la comun, fie cu partenerul de viață, cu cineva din familie, ori mai rar cu un prieten. Iar 60% dintre ei țin socoteala plăților pe care le fac din banii puși împreună.
Când vine vorba de economii, însă, obiectivul este comun - banii de vacanță au prioritate, mai ales pentru tineri.
Cuplurile sunt cele mai dornice să pună banii la comun, arată un studiu realizat de o companie de cercetare.
Reporter: Banii în cuplu - la comun sau separat?
Cuplu: „Când e vorba de familie ar trebui sa fie la comun. Momentan, eu sunt în concediu de maternitate, soțul merge la muncă, eu gestionez mai bine - uite, asta avem de cheltuit, de achitat și ăștia sunt banii de concediu”.
Bărbat: „Eu sunt cu financiarul, eu primesc comenzile”.
Reporter: De la cine?
Bărbat: „De la șefa”.
Femeie: „Spăl, fac curățenie și am grijă de soț să fie fericit!”
Dacă e vorba de un cont bancar comun, cel mai menționat motiv este ușurința de a administra cheltuielile. 16% au răspuns că vor să vadă pe ce cheltuiește partenerul banii.
Adrian Mitroi, economist: „Pentru liniștea unui cuplu, cei doi trebuie să se înțeleagă și să aibă o relație impecabilă - cuplul modern trebuie să aibă 3 conturi, fiecare cu al lui și unul comun alimentat de amândoi, pro rata cu veniturile lor, din care se acoperă cheltuielile cuplului. Fiecare este o persoană individuală, care muncește foarte mult și are dreptul la partea lui, la decizii individuale pe care nu trebuie să le justifice celuilalt.”
Cuplu: „La comun, normal. Fiecare într-o căsnicie se ocupă de câte ceva”.
Reporter: Dacă economisiți, pentru ce?
Cuplu: „Pentru copii, pentru casă”.
Femeie: „Odată ce suntem împreună, cum să fie fiecare cu banul lui? Mie mi se pare anormal”.
Peste 60% dintre cei care își împart cheltuielile cu partenerii de viață ori familiile țin socoteala plăților făcute, arată studiul realizat la comanda unei bănci.
Nicoleta Gilorteanu, manager în cadrul unei bănci: „Aproape toți cei care ne-au răspuns își împart cheltuielile cu alimentele, urmate de utilități, vacanțe și întreținerea locuinței”.
De altfel, indiferent de vârstă, vacanțele sunt cel mai invocat motiv pentru a economisi. Dintre cei care reușesc să pună bani deoparte, 61% fac asta pentru concedii, 45% - pentru îngrijirea sănătății și tot cam atâția pentru viitorul copiilor. Și pentru tineri, tot vacanțele sunt pe primul loc însă apoi pun bani deoparte pentru achiziții importante, precum o locuință proprie, și mai puțin pentru pensie ori sănătate”.
Potrivit studiului, 20% dintre cei chestionați spun că nu le rămân bani pentru economii.