Bancile chinezesti, asteptate in Romania. Cum au fost umplute conturile BNR cu yuani in anii 90
Bancile si moneda Chinei, yuanul, sunt binevenite in Romania, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat la Bucuresti agentiei de presa chineze Xinhua.
"Am discutat de la inceputul anilor '90 despre deschiderea de subsidiare in Romania de catre bancile chineze. Ma astept ca acest lucru sa se intample in viitor", a spus Isarescu.
Autoritatile chineze au decis sa depoziteze valuta la BNR la inceputul anilor '90, cand in Romania nu exista suficienta valuta, si-a amintit Isarescu, adaugand ca aceasta politica a dovedit prietenia de durata dintre bancile nationale ale celor doua state.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
"A fost un ajutor concret si un gest prietenesc. Un prieten la nevoie se cunoaste. Nu am uitat acest gest de prietenie", a spus el.
Agentia chineza reaminteste ca Romania face eforturi sa adopte euro in 2015.
Guvernatorul BNR a apreciat mesajul de incredere in euro exprimat de premierul chinez, Wen Jiabao, in timpul unui turneu de vizite in Europa, in luna iunie, fiind convins ca acesta a reprezentat un sprijin pentru moneda europeana.
"China, ca putere economica si comerciala importanta la nivel global, a devenit si o putere financiara, ca urmare a acumularii de rezerve valutare. In consecinta, un mesaj de incredere in euro de la o putere financiara va ajuta, evident, euro", a declarat Isarescu.
Seful BNR considera ca Uniunea Europeana va depasi actuala criza a datoriilor.
"Poate ca viitoare crize vor putea fi evitate atunci cand moneda Chinei va juca un rol international mai important. China este o putere economica si comerciala. Balanta comerciala a tarii inregistreaza surplus. Yuanul va juca un rol mai important in sistemul monetar mondial. Atunci cand yuanul va deveni o moneda pentru rezerve valutare la nivel international, il vom avea imediat in Trezoreria BNR", a adaugat el.
Isarescu sustine o cooperare financiara bilaterala mai stransa.
"Actuala noastra colaborare se poate concentra asupra unor aspecte variate pentru rezolvarea crizei financiare internationale", a afirmat guvernatorul.
Totodata, Isarescu a laudat rolul eficient si constructiv al reprezentantilor Chinei la Fondul Monetar International.