Bancile centrale isi fac planuri de urgenta pentru eventualitatea intrarii SUA in default
Bancile centrale au inceput sa-si faca planuri de urgenta pentru a pastra pietele financiare functionale in cazul in care SUA nu-si vor putea achita la scadenta datoriile.
Liderii bancilor centrale au discutat posibile masuri de raspuns la intalnirea anuala a Fondului Monetar International (FMI), de la sfarsitul saptamanii trecute, au declarat doua surse apropiate situatiei pentru Bloomberg. Discutiile au continuat si dupa ce bancherii au parasit reuniunea de la Washington.
"Doar pentru ca in trecut a fost rezolvata intotdeauna, nu inseamna ca nu trebuie sa facem plauri de urgenta. (...) Ma astept ca Banca Angliei sa se pregateasca. Ma astept ca sectorul privat sa faca acelasi lucru, iar in alte tari situatia sa fie similara", a declarat Jon Cunliffe, care va prelua din noiembrie functia de viceguvernator pentru stabilitate financiara la Banca Angliei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Raspunsul initial al bancilor centrale la o eventuala intrare a SUA in default ar fi asemanator cu actiunile intreprinse dupa colapsul bancii americane Lehman Brothers in 2008.
La momentul respectiv, bancile centrale s-aua angajat sa asigure lichiditate suficienta, au redus cerintele pentru garantiile cerute la acordarea de finantare si au deschis linii de swap intre ele pentru a-si asigura un necesar suficient de moneda.
Datoriile SUA catre creditori sunt, insa, de cateva zeci de ori mai mari decat cele ale Lehman la momentul falimentului. "Banca are la dispozitie o serie de instrumente prin care sa se asigure ca sistemul opereaza normal, ca lichiditatea se mentine in conditii normale in orice situatie", a declarat, vineri, guvernatorul Bancii Canadei, Stephen Poloz. Oficialul a refuzat sa dea detalii.
Reprezentantii bancilor centrale au avut oportunitatea de a discuta despre amenintarea unui default chiar cu presedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Ben Bernanke, in timpul unui pranz organizat de acesta pentru omologii sai sambata, in contextul intalnirilor de la FMI, noteaza Bloomberg.
Congresul american are tot mai putin timp pentru a depasi un impas politic care risca sa impinga SUA in situatia de a nu-si plati datoriile daca limita de imprumut a tarii nu este majorata la 17 octombrie.
Liderii democrati si republicani din Senat au continuat luni sa lucreze la detaliile unui acord care ar impiedica intrarea tarii in default si ar pune capat unei opriri partiale a activitatii statului federal, aflata deja in a 15-a zi. Un acord, care va necesita insa sustinerea membrilor legislativului american, ar putea fi anuntat chiar de marti, noteaza Bloomberg.
O intalnire prevazuta pentru luni dupa-amiaza intre presedintele Barack Obama si liderii din Congres privind un compromis bugetar a fost amanata, a transmis Casa Alba, fara a oferi o noua data.
Presedintia americana a lasat sa se inteleaga ca amanarea acestei reuniuni nu constituie un semn negativ, subliniind ca a luat decizia "pentru a permite liderilor Senatului sa continue sa realizeze progrese importante catre o solutie in vederea ridicarii plafonului datoriei si redeschiderii administratiei".
Chiar inainte de acest anunt, liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid, si liderul minoritatii republicane, Mitch McConnell, si-au declarat optimismul fata de posibilitatea de a ajunge la o solutie in ceea ce priveste criza politica care paralizeaza Washingtonul de doua saptamani.