Banca Centrală Europeană, nemulțumită de ”taxa pe lăcomie”, adoptată fără avizul său
Banca Centrală Europeană i-a transmis o scrisoare ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici în care oficialii europeni se arată nemulțumiți de faptul că România nu a consultat BCE înainte de a adopta OUG care impune așa numita ”taxă pe lăcomie”.
”Banca Centrală Europeană ar fi trebuit consultată ”într-o etapă adecvată” care să permită autorității care inițiază proiectul legislativ să ia în considerare avizul BCE înainte de a lua o decizie cu privire la fond.
BCE nu a fost consultată de Guvernul României înainte de adoptarea și intrarea în vigoare a OUG nr. 114/2018. Mai mult, OUG nr. 114/2018 nu a fost însoțit de nicio evaluare a impactului care să arate efectele impozitului asupra sectorului bancar”, se arată într-o scrisoare trimisă ministrului Eugen Teodorovici de către autoritatea europeană, potrivit unui document publicat de Hotnews.
Alegeri 2024
08:30
Ludovic Orban: Există o dezinformare în ceea ce priveşte retragerea mea din cursa pentru prezidenţiale
08:28
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie 2024. AEP: Până la ora 8:00, au votat 15.096 de cetăţeni - 0,84%
08:24
Ciucă: Am votat pentru prosperitate, securitate şi democraţie. Votul util merge către acel candidat care are onesitatea
08:18
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Prezența pe județe, declarații și incidente în ziua votului
”În viitor, BCE ar aprecia dacă Guvernul român, acordând atenția cuvenită observațiilor de mai sus, își va îndeplini obligația de a consulta BCE cu privire la proiectul de lege.”, se mai arată în scrisoare, conform sursei citate.
Recent, alte două mari bănci s-au plâns Guvernului României cu privire la „taxa pe lăcomie”.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi International Finance Corporation, divizie a Băncii Mondiale, s-au plâns Guvernului României în legătură cu planurile privind o nouă taxă în sectorul bancar.
La finele anului trecut, Guvernul de la Bucureşti a stabilit, prin Ordonanţa 114/2018, impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi "taxă pe lăcomie". Această taxă a fost introdusă împotriva avertismentelor lansate de investitori şi a dus la o depreciere a leului la un minim istoric.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV, Hotnews
Etichete: BCE, banca centrala europeana, ordonanta, taxa pe lacomie,
Dată publicare:
13-02-2019 15:49