Banca Centrala Europeana creste dobanda cheie. Cu cat se scumpesc creditele

Dată publicare: 07-04-2011 14:42
Dată actualizare: 02-11-2012 23:19


Decizie istorica luata de BCE. Institutia a hotarat, pentru prima data in ultimii 3 ani, sa majoreze dobanda de politica monetara pentru a lupta cu inflatia din tarile dezvoltate ale Europei. Citeste cum ne afecteaza pe noi, romanii, aceasta modificare!

Urmariti LIVE conferinta sustinuta de presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, de la Frankfurt.

Zi importanta pentru cei care au imprumuturi in euro de la banci. Si asta pentru ca Banca Centrala Europeana a decis sa inaspreasca politica monetara si sa ia o decizie asteptata de majoritatea analistilor – aceea de a creste dobanda cheie.

Automat, dobanzile pentru creditele in valuta vor incepe sa creasca, odata cu indicele dupa care ele se calculeaza - EURIBOR. In aceste conditii, daca leul nu se mai intareste, ar putea exista probleme la plata reatelor pentru din ce in ce mai multi romani.

Creditele in Euro devin tot mai scumpe, depozitele – mai rentabile

Pentru fiecare roman in parte, majorarea dobanzilor la credite are efecte imediate si importante. In primul rand, creditele vor fi mai greu de luat si asta va fi cosntitui o frana si mai mare in calea reluarii consumului.

BCE alege insa sa puna bariere inflatiei din Germania si Franta, unde cresterea economica s-a reluat si unde economia deja duduie, astfel ca euro s-a devalorizat cu 2,4% in primul trimestru din acest an si presiunile continua.

Majorarea dobanzii cheie cu 0,25% vine dupa 3 ani in care BCE a mentinut-o neschimbata la nivelul minim record de 1%.

Cu cat se scumpesc creditele?

Daca aveti imprumuturi in moneda europeana, a caror dobanda este variabila, inseamna ca aceasta creste odata cu indicele EURIBOR care va poate modifica, la 3, 6 sau 12 luni, valoarea ratei pe care o aveti de platit.

Notiunea de EURIBOR se foloseste doar in cazul creditelor in euro, si este acronimul denumirii englezesti: „EURo InterBank Offered Rate” - rata dobanzii practicata pe piata bancara europeana, in cazul platilor in euro.

Acest indice a inceput sa creasca inca de acum doua luni, iar fata de nivelul de la inceputul anului deja s-a dublat. Majorarea dobanzii cheie il va duce si mai sus, daca acesta este acum la valoarea de 1,57% la 6 luni si de 2% la 12 luni – probabil vom asista la o crestere de 20-25% in ambele cazuri.

Partea buna in aceasta perioada este ca, momentan a scazut cursul de schimb si leul s-a intarit in fata euro asa ca miscarea se contra-balanseaza.

Cresterea indicelui EURIBOR si implicit a ratelor in urmatoarea perioada, ar putea respecta urmatorul scenariu. Daca am avea un credit de 50.000 euro pe 30 ani, a carui rata ar fi acum de aproximativ 280 de euro pe luna, analistii prognozeaza o rata de 300 de euro pana la sfarsitul anului.

Afacerile din retail si exporturile: efecte indirecte

Vestea nu este deloc buna pentru persoanele ale caror afaceri sunt bazate pe credite de consum – care se tem de povara care le-ar putea pune presiune pe business. Este clar ca nu se mizeaza pe deprecierea monedei europene in fata dolarului si astfel exportatorii europeni au si ei de suferit din aceasta mutare.

O politica monetara mai stricta ar putea afecta cel mai mult sectoarele implicate cel mai putin in spirala inflationista generata de pretul petrolului si al alimentelor. Si aici atentia se indreapta spre companiile constructoare de masini, cum ar fi Dacia-Renault de la noi.

Deja preturile carburantilor au crescut, iar daca la asta se adauga si o eventuala apreciere a monedei euro atunci o sa apara scumpiri in lant la toate bunurile si produsele pe care la importam, pe de o parte, si profiturile din exporturi vor fi din ce in ce mai mici pe de alta parte.

Un euro mai puternic i-a ajutat pe retaileri, mentinand la un nivel scazut costul produselor din Asia, insa daca politica montara a BCE va duce la majorarea costurilor de creditare, consumatorii ar putea continua sa reduca nivelul cheltuielilor, arata Reuters.

In alta ordine de idei, majorarea dobanzii BCE va duce la cresterea randamentului depozitelor, facandu-le profitabile pe termen scurt. Dobanzile pentru depozitele in euro sunt in acest moment la nivelul de 2,8% pentru termene de 6-12 luni.

Conjunctura mondiala

Banca Nationala a Angliei si-a pastrat rata cheie la 0,5 % si Banca Japoniei a mentinut indicatorul la 0,1 puncte procentuale, tot astazi.

Banca Centrala Europeana se alatura astfel Chinei, Indiei, Poloniei si Suediei, care au luat decizii similare, crescand dobanzile de referinta chiar daca Banca Nationala a Americii, Rezerva Feredala, inca nu umbla la acest instrument, scrie Bloomberg.

Este pentru prima data in ultimii 40 de ani cand indicatorul european este majorat inaintea ratei de dobanda din SUA.

Cum comenteaza analistii decizia

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, ingroapa economiile europene periferice prin majorarea dobanzii de politica monetara in vederea temperarii inflatiei, scrie Bloomberg. Decizia de azi nu are cum sa se potriveasca tuturor celor 17 state membre ale uniunii monetare, pentru ca unele au crestere economica record, iar altele se lupta cu recesiunea si criza datoriilor suverane.

Consecinta va fi ca normalizarea dobanzii cheie, de la nivelul minim record de 1%, va afecta in mod special Spania, Grecia, Portugalia si Irlanda, fara sa reuseasca sa inlature riscul inflationist din Germania, cred analistii.

Pentru bancile din Irlanda, Grecia, Spania si Portugalia, majorarea dobanzii este un factor negativ, sustin specialistii la unison. Grecia, a carei datorie publica va creste la 156% din PIB in 2014, ar putea suporta costuri suplimentare de 1,6% din PIB legate de serviciul datoriilor, in urma majorarii dobanzii cheie de catre BCE.

Analistii au avertizat totodata ca exista riscul ca investitorii sa mareasca spreadul obligatiunilor statelor cu datorii mari, fata de obligatiunile germane.


VIDEO PROTVPLUS.RO