Banca centrala a Chinei reduce dobanda cheie, nivelul rezervelor minime obligatorii si injecteaza 23,4 mld. dolari in piata

×
Codul embed a fost copiat

Banca centrala a Chinei a redus dobanda de politica monetara, pentru a cincea oara, in ultimele noua luni, si a scazut nivelul rezervelor minime obligatorii. Totul pentru a pune capat tendintei de prabusire a burselor locale, potrivit Bloomberg.

PBOC anunta ca, de miercuri, dobanda de referinta pentru creditele pe un an va fi redusa cu 25 puncte de baza pana la 4,6%.

In cazul nivelului dobanzii de referinta pentru depozitele pe un an, aceasta va fi micsorata tot cu 25 de puncte de baza, pana la 1,75%.

Simultan, Banca Poporului a redus si nivelul rezervelor minime obligatorii pentru marile banci, cu 50 puncte de baza, pana la 18%. Decizia intra in vigoare din 6 septembrie.

Rezervele minime obligatorii sunt depozitele pe care bancile comerciale trebuie sa le constituie la banca centrala si pe care nu le pot imprumuta. Prin majorarea lor se poate frana volumul noilor credite pe care bancile le acorda si se reduce astfel cresterea masei monetare.

Citește și
burse
Marile piete financiare ale lumii, in cadere libera. Ce s-a intamplat cu Bursa de la Bucuresti dupa "LUNEA NEAGRA"
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

In sens invers, o reducere a nivelului rezervelor ajuta la eliberarea de lichiditati si permite bancilor sa acorde mai multe credite.

Deciziile erau asteptate de analisti, dupa ce date statistice pe iulie, referitoare la exporturi, productie industriala, investitii si vanzari cu amanuntul, au inregistrat scaderi peste asteptari.

Indicele principal al Bursei de la Shanghai a inchis sedinta de marti in scadere cu 7,63%, dupa ce luni a inregistrat o cadere de aproape 8,5%, cea mai mare contractie inregistrata intr-o singura zi in ultimii opt ani.

Anterior, pe 11 august, Banca centrala a Chinei a socat pietele globale dupa ce a devalorizat yuanul cu aproape 2% in raport cu dolarul.

Unii analisti cred ca aceasta depreciere este destinata stimularii exporturilor.

Banca centrala a Chinei a injectat marti 150 miliarde de yuani (23,4 miliarde de dolari) in sistemul financiar

Pentru a creste lichiditatea, potrivit Agerpres.

PBOC a precizat ca a oferit bancilor comerciale credite pe o saptamana in valoare de 150 de miliarde de yuani, sub forma unor acorduri de tip "reverse repo".

Institutia a explicat ca reducerea lichiditatilor pe piata, ca urmare a interventiilor pe piata valutara pentru a sustine yuanul, a facut necesara aceasta interventie.

Aceasta a fost cea mai mare operatiune de tip open-market derulata de Banca Centrala a Chinei, dupa ianuarie 2014.

Marile banci au vandut dolari pe piata din Shanghai in majoritatea zilelor dupa 11 august.

Aceste interventii scot fonduri din sistemul financiar si risca sa duca la cresterea costurilor cu imprumuturilor daca autoritatea monetara nu injecteaza lichiditati suplimentare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Bursa de la Shanghai, tot pe pierdere, si-a anulat toate castigurile de la inceputul anului. Pietele imune la
Bursa de la Shanghai, tot pe pierdere, si-a anulat toate castigurile de la inceputul anului. Pietele imune la "panica"

Bursa din China si-a continuat astazi scaderea. Indicele Shanghai Composite a coborat cu 6,4% la debutul sedintei de marti, dupa o contractie de 8,5% luni, cel mai mare picaj intr-o singura zi dupa 2007.

Marile piete financiare ale lumii, in cadere libera. Ce s-a intamplat cu Bursa de la Bucuresti dupa
Marile piete financiare ale lumii, in cadere libera. Ce s-a intamplat cu Bursa de la Bucuresti dupa "LUNEA NEAGRA"

Marile piete financiare ale lumii, de la Shanghai, si pana la New York, trecand prin Londra, Paris si Frankfurt, sunt in cadere libera.

S-a spart cea mai mare
S-a spart cea mai mare "bula". Nu s-a mai intamplat de 25 de ani asa ceva cu a doua putere a lumii

Guvernul se asteapta la un avans al PIB-ului de aproximativ 7% in 2015, ceea ce ar reprezenta cel mai slab ritm de crestere din ultimii 25 de ani.

Recomandări
Condiția pusă de Putin Occidentului imediat după ce a fost învestit în fruntea Rusiei: „Alegerea le aparține”
Condiția pusă de Putin Occidentului imediat după ce a fost învestit în fruntea Rusiei: „Alegerea le aparține”

Vladimir Putin a preluat, marţi, funcţia de preşedinte al Rusiei pentru a cincea oară și a precizat că vrea să dialogheze cu Occidentul, dar cu o condiție.

Ministerul Apărării britanic, lovit de un atac cibernetic de amploare. Se prespune că în spatele atacului ar fi China
Ministerul Apărării britanic, lovit de un atac cibernetic de amploare. Se prespune că în spatele atacului ar fi China

Statul chinez a piratat Ministerul Apărării din Marea Britanie, iar parlamentarii vor fi informați despre o încălcare masivă a datelor care implică instituția, vizând personalul de serviciu, a relatat, luni, Sky News.

Furtuni puternice lovesc România. Cod galben de ploi torențiale, grindină și descărcări electrice în 25 de județe. HARTĂ
Furtuni puternice lovesc România. Cod galben de ploi torențiale, grindină și descărcări electrice în 25 de județe. HARTĂ

Meteorologii au emis, marţi, o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, pentru 25 de judeţe, până aproape de miezul nopţii. Vor cădea şi 40 de litri de apă pe metru pătrat.