Banca centrala a Chinei reduce dobanda cheie, nivelul rezervelor minime obligatorii si injecteaza 23,4 mld. dolari in piata
Banca centrala a Chinei a redus dobanda de politica monetara, pentru a cincea oara, in ultimele noua luni, si a scazut nivelul rezervelor minime obligatorii. Totul pentru a pune capat tendintei de prabusire a burselor locale, potrivit Bloomberg.
PBOC anunta ca, de miercuri, dobanda de referinta pentru creditele pe un an va fi redusa cu 25 puncte de baza pana la 4,6%.
In cazul nivelului dobanzii de referinta pentru depozitele pe un an, aceasta va fi micsorata tot cu 25 de puncte de baza, pana la 1,75%.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Simultan, Banca Poporului a redus si nivelul rezervelor minime obligatorii pentru marile banci, cu 50 puncte de baza, pana la 18%. Decizia intra in vigoare din 6 septembrie.
Rezervele minime obligatorii sunt depozitele pe care bancile comerciale trebuie sa le constituie la banca centrala si pe care nu le pot imprumuta. Prin majorarea lor se poate frana volumul noilor credite pe care bancile le acorda si se reduce astfel cresterea masei monetare.
In sens invers, o reducere a nivelului rezervelor ajuta la eliberarea de lichiditati si permite bancilor sa acorde mai multe credite.
Deciziile erau asteptate de analisti, dupa ce date statistice pe iulie, referitoare la exporturi, productie industriala, investitii si vanzari cu amanuntul, au inregistrat scaderi peste asteptari.
Indicele principal al Bursei de la Shanghai a inchis sedinta de marti in scadere cu 7,63%, dupa ce luni a inregistrat o cadere de aproape 8,5%, cea mai mare contractie inregistrata intr-o singura zi in ultimii opt ani.
Anterior, pe 11 august, Banca centrala a Chinei a socat pietele globale dupa ce a devalorizat yuanul cu aproape 2% in raport cu dolarul.
Unii analisti cred ca aceasta depreciere este destinata stimularii exporturilor.
Banca centrala a Chinei a injectat marti 150 miliarde de yuani (23,4 miliarde de dolari) in sistemul financiar
Pentru a creste lichiditatea, potrivit Agerpres.
PBOC a precizat ca a oferit bancilor comerciale credite pe o saptamana in valoare de 150 de miliarde de yuani, sub forma unor acorduri de tip "reverse repo".
Institutia a explicat ca reducerea lichiditatilor pe piata, ca urmare a interventiilor pe piata valutara pentru a sustine yuanul, a facut necesara aceasta interventie.
Aceasta a fost cea mai mare operatiune de tip open-market derulata de Banca Centrala a Chinei, dupa ianuarie 2014.
Marile banci au vandut dolari pe piata din Shanghai in majoritatea zilelor dupa 11 august.
Aceste interventii scot fonduri din sistemul financiar si risca sa duca la cresterea costurilor cu imprumuturilor daca autoritatea monetara nu injecteaza lichiditati suplimentare.