Marile piete financiare ale lumii, in cadere libera. Ce s-a intamplat cu Bursa de la Bucuresti dupa "LUNEA NEAGRA"
Marile piete financiare ale lumii, de la Shanghai, si pana la New York, trecand prin Londra, Paris si Frankfurt, sunt in cadere libera.
Investitorii se tem mai ales de efectele devastatoare pe care le poate avea scaderea economiei Chinei.
Dar nici conjunctura mondiala, nu e tocmai incurajatoare. In doua saptamani, 5 mi de miliarde de dolari s-au topit la marile burse ale lumii. Iar multi analisti vad semnele apropierii unei noi crize, care s-ar putea transforma, intr-un uragan financiar. Daca apare o noua recesiune, marile natiuni au mai putine arme, pentru a o combate, a avertizat magnatul Rupert Murdoch.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bursele europene au inceput saptamana in picaj, dupa ce - de vreo zece zile - sunt destabilizate de piata financiara chineza.
Si in Asia a fost rau, astazi. La incheierea sedintei de tranzactionare principalul indice bursier de la Shanghai a terminat pe rosu - minus 8,5 la suta, adica cea mai proasta performanta din 2007.
Pe Wall Street, clopotul de inchidere a sedintei de vineri a semnalat sfarsitul celei mai nefaste saptamani bursiere din 2011 incoace.
Gillian Tett, analist Finacial Times: "Ceea ce se intampla acum este un semnal de alarma amenintator. Nu atat despre ce stim, ci mai degraba despre ce nu stim".
Marele si principalul motiv de ingrijorare este China. Investitorii se tem de incetinerea cresterii economice la cea de a doua putere mondiala a lumii, iar guvernul de la Beijing nu reuseste sa transmita semnale linistitoare..
Devalorizarea surpriza a yuanului - perceputa ca un efort disperat al Beijingului pentru relansare exporturilor si activitatii economice - n-a facut decat sa sporeasca nelinistea generala.
Dar nu este doar China la mijloc. Toate economiile emergente, care in timpul crizei au primit bilioane de dolari, in special injectii cu bani ieftini, asista acum la evaporarea acestor capitaluri".
Un alt motiv de ingrijorare este scaderea pretului petrolului. Pentru prima data dupa 2009, barilul costa mai putin de 40 de dolari, in timp ce in urma cu un aan era 100 de dolari.
Unii analisti vad semnele apropieri unei noi crize financiare globale.
Robert Halver, analist financiar: "Daca economia Chinei are intr-adevar probleme serioase, daca pietele financiare nu se redreseaza, iar China va taia consumul, atunci criza aparuta dupa falimentul Lehman Brothers va parea joaca de copii in comparatie cu ce urmeaza".
Sumarul evenimentelor:
► Numar-record de vizite pentru website-ul BVB
►Bursa de la Bucuresti deschide in scadere puternica prima sedinta de tranzactionare din saptamana
►Bursele europene la cel mai scazut nivel din ultimele sapte luni
►Pretul petrolului a coborat la cea mai mica valoare de dupa criza
Website-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), www.bvb.ro, a inregistrat luni un numar de cinci ori mai mare de vizitatori concomitenti decat numarul obisnuit de utilizatori iar cele mai accesate pagini au fost cele cu date de tranzactionare si statistici.
Potrivit sursei citate, sesiunea de tranzactionare de luni a inregistrat doua recorduri absolute ca urmare a activitatii intense pe piata BVB, respectiv aproximativ 550.000 de instructiuni de ordine si 15.981 de tranzactii.
Cei mai multi utilizatori au accesat www.bvb.ro de pe desktop.
Bursa din Shanghai a inregistrat luni, la deschidere, o cadere de peste 7%, continuand degringolada de saptamana trecuta, in pofida asigurarilor venite de la autoritati cu privire la continuarea sustinerii pietelor financiare. Sunt asteptate caderi si pe pietele europene.
Presa internationala scrie despre “lunea neagra" dupa ce Bursa de la Shanghai, care a pierdut mai mult de 11% saptamana trecuta, a inceput saptamana cu o noua scadere incontrolabila, relateaza The Guardian.
La cateva minute de la deschidere, indicele Shanghai Composite Index inregistra o scadere de 7,05% pana la valoarea de 3.260,29 puncte, in scadere cu 247,45 puncte fata de valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente, transmite AFP.
Bursa japoneza a inchis sedinta de luni in scadere semnificativa cu 4,61%, aceasta fiind a cincea sedinta incheiata in scadere pe fondul ingrijorarilor cu privire la situatia economiei chineze.
Indicele principal Nikkei-225 a ajuns la nivelul de 18.540,68 puncte, in scadere cu 895,15 puncte comparativ cu valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente, transmite AFP.
Seul - Bursa sud-coreeana a incheiat sedinta de luni in scadere cu 2,47%, indicele principal Kospi a ajuns la valoarea de 1.829,81 puncte, in scadere cu 46,26 puncte comparativ cu valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente, transmite Yonhap.
Bursa de la Bucuresti deschide in scadere puternica prima sedinta de tranzactionare din saptamana
Bursa de la Bucuresti deschide in scadere puternica prima sedinta de tranzactionare din saptamana, indicele de referinta BET, care arata evolutia celor mai lichide 10 actiuni, era in coborare cu 4,27%, dupa aproximativ 30 de minute de la deschiderea sesiunii de tranzactionare, la fel cum s-a intamplat si pe bursele europene.
Rulajul la BVB se situa la 11,13 milioane de lei (2,51 milioane de euro), tranzactiile cu actiuni insumand 11,13 milioane de lei (2,49 milioane de euro), iar cele cu certificate 23.849 lei (5.383 euro).
Cele mai semnificative tranzactii au fost efectuate cu actiunile Romgaz, Fondul Proprietatea si Banca Transilvania.
Indicele BET-Plus, care arata evolutia celor mai lichide 37 de actiuni de la BVB, era in scadere cu 4,17%, indicele BET-FI al SIF-urilor era in coborare cu 3,66%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investitii, pierduse 4,27%. In acelasi timp, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a depreciat cu 4,12%.
Bursele europene la cel mai scazut nivel din ultimele sapte luni
Bursele europene au scazut puternic luni dimineata, un important indice bursier atingand cea mai scazuta valoare din ultimele sapte luni, in conditiile in care bursa de la Shanghai a inregistrat o contractie de peste 8% ceea ce a afectat si restul burselor asiatice, transmite Reuters.
La cateva minute de la debutul tranzactiilor, indicele bursier pan-european FTSEurofirst 300 inregistra o scadere de 3,6%, in conditiile in care toate marile burse europene (Londra, Frankfurt si Paris) inregistrau scaderi de peste 3%.
Anterior, bursele chineze au atins cele mai scazute valori din ultimii trei ani din cauza prabusirii bursei chineze. Principalul indice bursier chinez, Shanghai Composite Index, a inchis sedinta in cadere cu 8,49% pana la 3.209,91 puncte, cel mai grav declin inregistrat dupa luna februarie 2007.
De asemenea, materiile prime nu au fost nici ele scutite, cotatia barilului de petrol a scazut sub nivelul de 40 de dolari, cel mai scazut nivel din ultimii sase ani.
“Reactia pietelor asiatice reflecta convingerea investitorilor ca o aterizare dura a economie chineze este inevitabila”, a declarat Evan Lucas, de la firma de broekraj IG Markets.
Datele statice publicate vineri in China arata o contractie violenta a productiei industriale in luna august. In incercarea de a calma spiritele, autoritatile de la Beijing au anuntat duminica ca fondul public de pensii a fost autorizat pentru a investi pe bursele locale o parte din activele sale impresionante. Insa acest anunt nu pare sa ii fi linistit pe investitorii chinezi.
Pretul petrolului a coborat la cea mai mica valoare de dupa criza
Petrolul Brent, de referinta de Londra, precum si WTI, cel de referinta pe piata americana, au atins luni minimul ultimilor sase ani si jumatate, coborand sub pragul de 45 de dolari per baril, respectiv 40 de dolari, in conditiile in care investitorii sunt ingrijorati ca incetinirea economiei chineze va conduce la o cerere mai mica de petrol pe fondul supraofertei globale, transmite Reuters.
Bursa de la Shanghai a inchis luni cu o scadere de 8,49%, cea mai mare contractie din ultimii opt ani, ceea ce a afectat si restul burselor asiatice, precum si principalele burse europene. In prezent, Bursa de la Shanghai a sters toate castigurile inregistrate de la inceputul anului, revenind sub nivelul inregistrat in data de 31 decembrie 2014. Investitorii sunt ingrijorati de posibilitatea unei aterizari dure a economiei chineze, in pofida eforturilor autoritatilor de a relansa exporturile si activitatea economica.
Cotatia petrolului Brent cu livrare in octombrie este in declin cu 1,08 dolari, pana la 44,38 dolari pe baril, dupa ce anterior a atins un minim de 44,24 dolari, cel mai redus nivel din martie 2009. De asemenea, cotatia titeiului West Texas Intermediate, de referinta pe piata americana, se apropie de 39 de dolari, cel mai redus nivel inregistrat dupa luna februarie 2009.
Pe langa petrol, si alte materii prime au atins luni noi valori minime, pe fondul ingrijorarilor ca o incetinire severa in China va trage in jos si alte economii din regiune, ceea ce va duce la reducerea consumul de energie si materii prime. Indicele Bloomberg, ce regrupeaza 22 de materii prime, a scazut luni cu 1,7%, pana la 86.3542 puncte, cel mai redus nivel inregistrat dupa luna august 1999.
In schimb, cotatia aurului era relativ stabila, metalul galben beneficiind de statutul sau de valoare de refugiu in perioade de turbulenta. In cursul tranzactiilor derulate luni dupa amiaza la Singapore, uncia de aur era in scadere usoara cu 0,2% pana la 1.158,10 dolari.