Bacşişul va deveni oficial în România. Firmele, obligate să-l introducă drept "produs nou"
Bacşişul va fi impozitat de stat, a decis Senatul, care a adoptat un proiect de lege al Ministerului de Finanţe.
Ministrul Eugen Teorodovici care vrea ca banii pe care ospătarii şi barmanii îi iau pe lângă salariu să fie înregistraţi la ANAF. Potrivit proiectului de lege, clienţii ar urma să aleagă să lase bacşiş între zero şi 15% din nota de plată, chiar pe bonul fiscal.
În Codul Fiscal, acest bacșiș va fi definit ca suma pe care o plăteşte un client, voluntar, în plus faţă de valoarea bonurilor sau serviciilor primite. Mai mult decât atât, odată ce un client ajunge într-un restaurant va primi o notă de plată înaintea bonului fiscal. Pe această notă va trebui să bifeze o căsuţă în funcţie de bacşişul pe care vrea să-l lase, o valoare între 0 şi 15%.
La final va primi acest bon fiscal, unde bacşişul va fi trecut separat. Şi tot separat va fi introdus şi în casele de marcat, iar operatorii economici vor trebui să-şi introducă în propriile case de marcat acest nou produs, bacşiş, exact ca un produs obişnuit.
Dacă vorbim de codul fiscal, atunci ne referim şi la impozitul pe care îl va opri statul, 10%, având în vedere că cei care vor primi aceste venituri vor fi încadrate ca venituri din alte surse. Ca atare, angajatorul nu va fi nevoit să plătească TVA, ci doar acest impozit de 10%, iar contribuţiile sociale vor fi oprite de la sursă. Nu însă şi contribuţiile pentru sănătate, potrivit acestui proiect de ordonanţă.
O altă procedura pe care angajatorii vor trebui să o îndeplinească este cea a unui regulament intern în baza căruia angajaţii vor trebui să primească sumele din acest bacșiș colectat la finalul lunii.
Sursa: Pro TV
Etichete: impozite, taxa, cod fiscal, senat, clienti, bacsis,
Dată publicare:
16-10-2019 12:18