Eroare de copy-paste in noul program de guvernare. Cabinetul a uitat sa corecteze capitolul CFR Marfa. LISTA modificarilor
Guvernantii sustin ca salariile nu vor fi impozitate cu mai mult de 16% si se gandesc sa introduca impozitul diferentiat pentru cei cu lefuri mici.
De asemenea, vor sa reduca TVA-ul de la 24 la 19% si sa taxeze mai putin alte produse de baza asa cum s-a intamplat in cazul painii. Toate aceste promisiuni plus cea de reducere a CAS-ului cu 5 procente sunt trecute in programul de guvernare publicat vineri. Documentul este copiat in mare parte din programul USL prezentat in decembrie 2012.
Noul program are ca obiectiv revenirea TVA la 19%, cat era inainte de criza. Masura de reducere a TVA pentru paine s-ar putea aplica si la alte produse de baza.
Noul guvern promite ca va pastra plafonul de impozit de maximum 16%, dar ca in paralel va introduce cote reduse de 12 si 8% pentru cei cu venituri mici si va reduce contributiile sociale cu 5%.
Nu este un program nou, spune premierul Victor Ponta. In proportie de 98-99%, documentul contine programul de guvernare USL din decembrie 2012.
"Evident ca nu l-am inventat peste noapte, ci ne-am inspirat din 2012. Sunt lucruri pe care le-am realizat, sunt si lucruri noi" a sustinut Ponta.
Salariul minim din 2016 va creste la 1.110 de lei, nu la 1.200 de lei ca in vechiul program.
Preluarea cu copy-paste a creat si probleme: astfel guvernul se angajeaza sa vanda un pachet minoritar de actiuni la CFR Marfa, in contradictie cu angajamentele fata de FMI. Aflat in Bulgaria premierul a cerut modificarea acestui paragraf in Parlament.
Pana in 2016, Guvernul anunta ca vom circula pe autostrada de la Bucuresti pana la Brasov si de la Sibiu la Ramnicu Valcea.
Ca noutate, se vorbeste de posibilitatea ca autoritatile locale sa arboreze si steagurile unitatilor administrativ-teritoriale, dar numai impreuna cu drapelul Romaniei si al Uniunii Europene. Guvernul isi va angaja raspunderea pentru noul program saptamana viitoare.
Acestea sunt prevederile din noul program al Guvernului
"Pastram plafonul de 16% si introducem, pe parcursul mandatului, in masura in care cadrul fiscal-bugetar o va permite, impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit", se arata in document.
"Simplificam fiscalitatea si sporim competitivitatea fiscala a mediului de afaceri prin: a) reducerea generala a impozitarii; b) largirea bazei de impozitare; c) simplificarea sistemului de taxe; d) cresterea colectarii veniturilor bugetare; e) reducerea evaziunii fiscale.
- Revenirea la un nivel de TVA de 19%, pe masura ce cadrul fiscal-bugetar o va permite.
- Pastram plafonul de 16% si introducem, pe parcursul mandatului, in masura in care cadrul fiscal-bugetar o va permite, impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.
- Aliniem la media europeana redeventele incasate de stat ca urmare a concesionarii activelor statului
- Scutirea de impozitare, a profitului reinvestit, in utilaje si echipamente tehnologice, in masura in care cadrul fiscal – bugetar o va permite
-Analizam extinderea reducerii TVA la alte categorii de produse alimentare de la 24% la 9%. Stimulam astfel producatorii interni si reducem evaziunea fiscala din zona produselor alimentare.
- Reducem CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, in masura in care cadrul fiscal – bugetar o va permite - Reducem cheltuielile cu birocratia si fiscalitatea, prin desfiintarea unor tarife, avize, autorizatii si prin simplificarea cadrului legislativ
- Cresterea progresiva a salariului minim pe economie pana la 1.100 lei, pana la sfarsitul anului 2016", se arata in document.