Azuga, în stare jalnică din cauza ruinelor. ”Preţurile sunt de Austria şi ce oferim clienților?”
Deşi trecutul poate să ajute la renaşterea unei staţiuni turistice, pentru oraşul Azuga înseamnă de fapt o groapă.
Cel puţin aşa se plâng autorităţile, care spun că turiştii evita zona, din cauza fostelor fabrici aflate în ruină, ori a construcţiilor abandonate după criză.
Azuga este renumită pentru pârtiile de schi omologate, însă arată jalnic. Aşa că edilii au decis supraimpozitarea cu 500 la sută a clădirilor lăsate în paragină.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Când treci pe DN1, prin staţiunea Azuga, vezi fostele fabrici închise de zeci de ani care stau să se prăbuşească iar imaginea de ansamblu este dezolantă.
George Barbu, primarul oraşului Azuga: "Dacă vor veni cu un plan de redresare, vor începe să mişte ceva, îi aştept cu drag, de cei care vor cumula datorii la bugetul local vor fi executaţi."
Chiar la baza pârtiei Sorica, omologata de Federaţia Internaţională de Schi, situaţia este deplorabilă. În loc de restaurante, centre de închiriat echipament, ori cabane tronează trei clădiri fantomă. Scheletul unui hotel bântuie zona din 2009 de când lucrările au fost oprite.
Vlad Adrian, investitor din Azuga: "În toată lumea civilizată a schiului aceste locaţii sunt cele mai pline şi vizate de clienţi. În fiecare an pierdem turişti din ce în ce mai mulţi, celelalte staţiuni merg inainte şi noi stăm pe loc de 10 ani."
Turist: "Afecteza, normal că afectează din moment ce sunt nişte ruine şi nu sunt date în folosinţă, autorităţile ar trebui să facă ceva să schimbe faţada staţiunii."
Localnicii sunt conştienţi că ei au de pierdut.
Localnic: "Preţurile sunt de Austria şi ce oferim clienților? Nu oferim nimic."
Exemplul că se poate, vine chiar de la un hotel de 5 stele, vecin cu cel lăsat în paragină. Are 50 de camere cu vedere spre pârtii şi spre munţii Bucegi, spa, restaurant cu un meniu sofisticat şi loc de joacă pentru copii. O cameră dublă costă 150 de euro pe noapte, cu mic dejun inclus. Proprietarii abia fac faţă cererilor de cazare.
Sunt 7 pârtii de schi care se întind pe 7 km. De versanţii pitoreşti ai Caraimanului şi Costilei au parte şi cei care locuiesc aici, în noua zonă rezidenţială.
Investitorii au fost atraşi de această zonă pentru că este una liniştită la 2 km depărtare de Drumul Național 1, dar este şi foarte aproape de pârtie. Aici metrul pătrat se vinde cu 900 de euro.
Rămâne de văzut dacă pe viitor supraimpozitarea proprietăţilor în ruină va rezolva problemele din Azuga. O măsură similară a dat totuşi roade în Oradea. Până acum în bugetul local s-au adunat o sută de mii de euro din suprataxări, iar banii sunt folosiţi pentru reabilitarea clădirilor din centrul istoric. Anual numărul de turişti creşte cu 20 la sută în oraşul de pe Criș.