Orasul din Romania ales de UE "destinatie europeana de excelenta". Este singurul obiectiv turistic cu expozitii pe ruine
Orasul Suceava a fost ales "destinatie europeana de excelenta", intr-un proiect al Comisiei Europeane.
Zone din intreaga tara au concurat pentru acest titlu, iar intrecerea a avut ca tema "turismul cultural tangibil". Atuurile Sucevei au fost Cetatea de Scaun si Muzeul Satului Bucovinean. Ramane de vazut cum vor pregati localnicii si autoritatile toate aceste obiective, pentru primirea turistilor romani si straini.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In Suceava, cel mai vizitat obiectiv turistic este Cetatea de Scaun. A fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea de Petru I Musat, iar apoi a fost intarita de Stefan cel Mare, pentru a rezista atacurilor otomane. Zidurile au fost restaurate recent cu 15 milioane de euro, fonduri europene. Cetatea este singurul obiectiv turistic din Romania care are expozitii pe ruine.
Una dintre principalele puncte de atractie este una dintre camere. Aici, vizitatorii se pot costuma, virtual, in haine medievale boieresti. Te asezi in fata panoului, cu ajutorul unui buton iti alegi vestimentatia, iar apoi faci poza.
La iesirea din Cetate este Muzeul Satului Bucovinean, in aer liber. 32 de constructii de patrimoniu, vechi de sute de ani au fost aduse aici din diverse zone ale Bucovinei.
Primul e in fata casei. Aici este o gospodarie din localitatea Straja, de la mijlocul sec al 19-lea. Iar in casa putem vedea reprezentat ritualul imbaierii dupa botez. Mama ii face copilului prima baie in timp ce ii canta.
Tot aici puteti vizita Manastirea Sfantul Ioan cel Nou, cu biserica Sfantul Gheorghe, obiectiv UNESCO, iar la 30 de km distanta este Gura Humorului. De aici, mai faceti putin pana la faimoasele manastiri Voronet, Sucevita, Moldovita si Putna.
Gheorghe Flutur, presedinte Consilul Judetean Suceava: "Proiectul are in vedere punerea in valoare a patrimoniului cultural. Trebuie sa luptam foarte mult ca sa dovedim excelenta, este o tema cu bataie lunga, cu multe exigente."
Suceava va fi promovata atat la targurile de turism din Romania, cat si la cele din afara. Insa de promovare vor avea parte si celelate 4 destinatii din concurs: Tara Chioarului, Sighetu Marmatiei, Colinele Transilvaniei si Scheii Brasovului.