Au transformat semintele de floarea soarelui intr-o afacere profitabila. Povestea de succes a trei studente din Cluj
Studentii Facultatii de Industrie Alimentara au raspunsuri inedite la intrebarea "Ce mancam rapid, sanatos si ieftin?". Cele mai bune retete, propuse de ei, participa la concursuri internationale.
Este si cazul briosei cu carne de curcan si iepure sau al fursecurilor eco.
Briosa cu carne de curcan si iepure fara aditivi sau coloranti - este proiectul de suflet al Danielei, Gabrielei si Andreei. Briosa propusa de cele trei studente de la Sibiu poate constitui masa perfecta.
Daniela Andrasescu, studenta: "Ne-am dorit un produs echilibrat din punct de vedere nutritional, foarte gustos si sa fie la indemana consumatorului care este mereu pe fuga".
Briosa cu carne a castigat locul I la faza pe tara a concursului Ecotrophelia, asa ca cele trei fete s-au calificat la competitia internationala ce va avea loc la Milano. Concursul se adreseaza studentilor in domeniul alimentar pentru a dezvolta produse eco-inovative cu potential comercial.
Gabriela Buricea, studenta: "Ideea acesta ne-a venit plecand de la proiectul nostru de licenta. Acest produs a rezultat in urma multor incercari si combinatii."
In afara calitatilor nutritionale, produsele premiate au avut nevoie si de un plan bun de afaceri.
Andreea Catrina, studenta: "Ele se pot comercializa intr-un ambalaj de cate patru bucati, au un pret destul de accesibil: 7 lei cutia. Adaosul nostru este unul destul de mic".
Olga Draghici, profesor coordonator proiect: "Vrem sa le brevetam si apoi sa le scoatem pe piata sperand sa avem un mare succes cu ele."
Alte trei studente, din Cluj de aceasta data, au prezentat la concurs fursecurile eco - 6 gustari diferite din seminte de floarea soarelui - materie prima din abundenta in tara noastra.
Andreea Puscas, studenta: "Ne-am gandit mai mult la aspecte nutritive si am folosit ingrediente lipsite de alergeni, lipsite de gluten, de lactoza, nuci. Sa cream un produs functional, sanatos."
Fursecurile eco au luat locul 3 si vor aparea pe piata gratie unui partener cu care studentele colaboreaza. Pentru ca ingredientele nu trebuie importate, pretul va fi decent: 6,40 de lei pentru o cutie cu 6 fursecuri.
In perioada 2011-2013, prin intermediul concursului Ecotrophelia, au fost lansate pe piata 35 de produse alimentare noi, realizate de studenti.