Au studiat in strainatate si si-au transformat pasiunea in afacere. Cat castiga tinerii designeri de bijuterii din Romania


Ultimul update: Vineri 25 Decembrie 2015 09:04
Data publicarii: Duminica 20 Decembrie 2015 20:45
Categorie: Stiri Economice

Instruiti in afara tarii la scoli de design sau simpli pasionati cu multa imaginatie, din mainile lor ies inele, coliere sau bratari pe care unii le vad drept ciudate.

Si totusi, aceasta este noua generatie de tineri designeri de bijuterii, ale caror creatii incep sa fie cautate si de doamnele de la noi.

Cu grija la detalii, pentru ca taietura sa fie perfecta. Asa am gasit-o in atelierul ei din Bucuresti pe Vika Tonu, o tanara din Chisinau, designer de bijuterii. S-a perfectionat la Universitatea Huddersfield din Marea Britanie unde a absolvit arta si design in 2013 si face parte din noua generatie de designeri de bijuterii.

Vika Tonu: “Nu le vad ciudate, eu le vad diferite... E nevoie sa facem lucruri diferite.”

In creatiile sale din argint, se regasesc patru forme geometrice. Podoabele ei costa pana in 350 de lei si sunt facute pe comanda in cateva zile. Nu vinde nimic pana nu incearca.

Vika Tonu, designer bijuterii: “Asta e o bijuterie, dar moderna, eu o vad ca o tinuta in sine. Pui o rochie neagra - primeaza bijuteria. Bijuteriile se reamaca prin acea simplitate si sclipire, nu trebuie sa aiba pietre daca lumina bate frumos pe o linie se observa.
Reporter: Se fac bani din bijuterii?
Vika Tonu: Greu, nu cat sa pui departe, dar cat sa fii fericita sa iei materiale.”

La un targ de design am gasit-o pe Iza. Dupa ce a studiat arhitectura, Iza Visoianu a urmat un curs la Scoala de Bijuterie Contemporana din Capitala si astfel si-a descoperit pasiunea.

Iza Visoianu: “Ma aderesez unui public cu obiecte frumoase, care apreciaza arta. O atentie asupra detaliului, a lucrului bine facut.”

Iar aceasta tanara de 26 de ani din Bucuresti isi pune amprenta asupra creatiilor si colaboreaza cu un designer de produs, dar si cu mai multe ateliere. A terminat dreptul, dar bijuteria a fost cea care i-a castigat sufletul.

Raluca Leahu, designer bijuterii: “Cei mai multi dintre tinerii desigeri isi vand creatiile online sau pe la diverse targuri din tara si strainatate. Pe langa pasiune, esentiale sunt si cursurile de design de produs. In Europa sunt deja celebre mai multe scoli de profil: Institutul de Moda Marangoni din Milano, Scoala de bijuterie contemporana din Florenta sau Central Saint Martins din Londra, unde costurile pentru un an de incep de la 10 mii de euro.”

VIDEO PROTVPLUS.RO