Arabia Saudită promite că va fi ”fast and furious” în minerit. Vrea să investească 100 de miliarde de dolari
Arabia Saudită a anunțat în cadrul Forumului Anual al Mineralelor Viitorului de la Riad o serie de acorduri, planuri de investiţii şi descoperiri importante.
Astfel, saudiții și-au reafirmat ambiţia de a deveni un jucător global în domeniul mineralelor critice, relatează CNBC, potrivit News.ro.
Khalid al-Mudaifer, vice-ministrul saudit pentru afaceri miniere, a anunţat miercuri dezvoltarea unui nou proiect de investiţii miniere în valoare de 100 de miliarde de dolari, dintre care 20 de miliarde sunt deja în faza finală de inginerie sau în construcţie.
Deşi nu au fost oferite detalii suplimentare, oficialii saudiţi au discutat planuri pentru extinderea semnificativă a explorării de litiu, precum şi a altor minerale critice şi elemente rare, inclusiv cupru, aur, zinc, fosfat şi nichel.
În primele luni ale anului 2024, Ministerul Industriei şi Resurselor Minerale din regat şi-a actualizat estimările privind valoarea resurselor minerale neexploatate, de la 1,3 trilioane de dolari la 2,5 trilioane de dolari, datorită descoperirilor recente.
Totodată, guvernul saudit a lansat un program de stimulare a explorării mineralelor, cu un buget de 182 de milioane de dolari.
Compania petrolieră de stat Aramco a anunţat un parteneriat cu compania minieră naţională Ma’aden pentru explorarea şi producţia de minerale esenţiale tranziţiei energetice.
În cadrul forumului, ministrul saudit al energiei, Abdulaziz bin Salman, a dezvăluit concentraţii promiţătoare de litiu, ce depăşesc 400 de părţi per milion, identificate în zonele de operare ale Aramco.
”Aramco poate deveni o companie diversificată, fără limite ale mandatului său,” a declarat acesta.
Un alt punct central al strategiei saudite este Manara, o iniţiativă comună între Ma’aden şi Fondul Suveran de Investiţii al regatului (PIF). Aceasta are scopul de a investi în active miniere la nivel global şi de a construi lanţuri de aprovizionare mai reziliente.
Potrivit ministrului, producţia de litiu ar putea începe încă din 2027, cu ajutorul unor colaborări internaţionale.
Litiul, un element esenţial pentru bateriile vehiculelor electrice şi tehnologiile avansate, este o resursă critică în tranziţia energetică şi în eforturile regatului de a-şi diversifica economia dincolo de petrol.
Arabia Saudită îşi propune, de asemenea, să devină un hub pentru procesarea mineralelor critice, reducând dependenţa globală de lanţurile de aprovizionare dominate de China, care controlează în prezent aproximativ două treimi din piaţa procesării de litiu.
În decembrie, regatul a anunţat extragerea cu succes a litiului din probele de saramură prelevate din câmpurile petroliere ale Aramco.
Un program pilot comercial pentru extracţia directă este în pregătire, în colaborare cu Ma’aden, Aramco şi startup-ul local Lithium Infinity, a adăugat al-Mudaifer.