Aproape toata mobila ecologica merge la export. Romanii prefera dulapurile cu leduri, de la turci

Ultima actualizare: 11-08-2012 06:16

Mobilierul ecologic, din lemn masiv, ne salveaza exporturile. 2011 este al doilea an consecutiv in care vanzarile peste hotare sunt in crestere, cu aproape 20 de procente.

Tarile din vestul Europei ne apreciaza mobila de calitate si pentru prima data dupa multa vreme, castigam teren si pe piata Rusiei.

Niste producatori de mobilier din Harghita se declara norocosi. Cand au simtit ca piata din Romania intra-n declin, si-au indreptat atentia spre tarile europene.

Romanii sunt speriati si de preturi: un dormitor lucrat din lemn masiv ajunge si la 6.600 de lei. Este finisat ecologic cu lacuri si baituri pe baza de apa, care insa cresc pretul si cu 40%.

Tot pentru export lucreaza si un alt producator din Sfantu Gheorghe. De cativa ani s-a reprofilat pe mobila eco, din stejar finisat cu uleiuri pe baza de ceara. Are comenzi, dar spune ca nu e deloc usor.

Aproape toata marfa pleaca spre Olanda. Mobila noastra ajunge si in Germania, Franta, Italia, Austria, Anglia, Belgia si Suedia. In plus incet, incet, ii cucerim din nou si pe rusi. Deocamdata le trimitem numai 2% din totalul exporturilor, care anul trecut s-au ridicat la aproape 1,2 miliarde euro.

In timp ce lemnul masiv pleaca la export, la noi ajunge tot ce e mai sclipitor. Turcii de pilda a venit la targ cu multe piele, cristale, sculpturi, oglinzi si dulapuri cu leduri.

Un dormitor care nu este din lemn masiv costa 1.300 de euro si se vinde bine la noi, sustin producatorii turci. Totusi, in ultimii trei ani, importul de mobila a scazut. Daca in 2008 depasea 500 de milioane de euro, anul trecut a coborat la 321 de milioane de euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO