Anunt istoric facut de BNR. Pentru prima data oficialii recunosc ca apara leul
Oficialii Bancii Nationale au recunoscut in sfarsit, miercuri, ca incearca sa ia masuri pentru a stopa deprecierea brusca a leului.
Anuntul a fost facut la cateva ore dupa ce cursul a inregistrat un nou record negativ, iar unii specialisti cred ca este doar o chestiune de timp pana cand va ajunge la 4,5 lei pentru un euro.
"Banca Nationala monitorizeaza cu mare atentie evenimentele si foloseste instrumentarul adecvat pentru ca socurile provocate sa aiba durata scurta si intensitate minima", se arata in comunicatul oficial.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In traducere, specialistii BNR recunosc ca iau masuri pentru a frana deprecierea leului, desi recunosc pe de alta parte ca efectele sunt "limitate".
'Dupa doua zile calme pe piata valuatara, leul s-a depreciat miercuri fata de toate monedele principale. Unii specialisti spun ca BNR a intervenit masiv pentru a proteja leul in timp ce altii acuza Banca Nationala ca nu a intervenit suficient de agresiv pentru a stopa deprecierea.
Oricare ar fi adevarul un roman care are de platit luna aceasta o rata la casa dar ar vrea sa isi achite si o vacanta in strainatate trebuie sa dea cu 160 de lei mai mult fata de inceputul anului.
Din pacate oamenii cu imprumuturi in euro sunt prizonierii cursului.
Cine a luat in 2010 un credit imobiliar de 50.000 de euro ar da chiar si la acest curs cu 300 de lei mai mult daca si-ar refinanta imprumutul in moneda nationala. Si asta numai din cauza dobanzilor mari la lei.
Este nevoie de un curs de 5,26 lei/euro ca refinantarea in lei sa fie avantajoasa, spun specialistii.
Nici cei care au depozite in moneda noastra nu sunt foarte fericiti: Fata de inceputul anului banii pastrati in cont valoreaza cu 4% mai putin daca ar fi transformati in euro.
Banca Nationala de vina pe vestile proaste din zona euro. Totul a pornit miercuri de la declaratiile unui fost premier grec, Lucas Papademos.
El a acordat un interviu pentru doua mari publicatii americane: Wall street Journal si CNBC, care sunt foarte urmarite de bancheri si investitori, in care a zis ca iesirea Greciei din Zona Euro ar provoca probleme grave in toata Europa, costurile vor fi foarte mari si vor avea de suferit si tarile care nu au trecut inca la euro. BNR sustine ca aceasta declaratie a pus pietele financiare pe jar.
Insa cei de la Banca Nationala spun ca interventiile au fost de ajutor deoarece leul, desi s-a depreciat, a pierdut mai putin din valoare decat zlotul, forintul sau coroana ceheasca.