Analiza. Cat munceste un roman pentru stat si cat pentru el insusi. "Angajatul mai ramane cu praful de pe toba"


Ultimul update: Duminica 23 Iulie 2017 07:34
Data publicarii: Joi 20 Iulie 2017 18:21
Categorie: Stiri Economice

V-ati gandit vreodata cat munciti pentru statul roman si cat pentru dumneavoastra? Raspunsul corect o sa va puna pe ganduri.

Potrivit unui studiu recent, aproape 6 luni trudim ca sa achitam taxe, adica din ianuarie pana in iunie si abia din vara incolo incepem sa lucram pentru noi si pentru familia noastra. Practic, din salariul brut aproape jumatate se transforma in dari. Intrebarea este daca si primim in egala masura de la stat.

Din salariul brut pe care il negociem fiecare dintre noi cu angajatorul -  43% ajunge la stat. Daca facem un calcul pe salariul mediu actual, de 3288 de lei, potrivit INS, asta inseamna 1419 lei. Ce intra aici? Contributiile sociale si impozitul pe venit care se retin chiar inainte sa primim banii in mana. Apoi, platim si TVA pentru orice produs cumparat, adica bani care se intorc catre stat dupa ce incasam leafa. Nu intra insa in calcul impozite pe care doar unii dintre noi le platesc, cum ar fi cel pentru proprietate.

In numar de zile lucrate, daca ne gandim la venitul total pe un an intreg, muncim pentru taxe si impozite o parte din iarna, primavara si ceva din vara. Sumele castigate in aceasta perioada merg la stat. Abia de prin 6 iunie incepem sa muncim si pentru noi. Specialistii au numit aceasta zi ziua libertatii fiscale.

Iar suma care ajunge la stat este si mai mare daca luam in calcul contributiile angajatorului care depasesc 750 de lei pentru salariu mediu. Cu tot cu ce plateste angajatul, ajungem la 54% din costul total salarial. In concluzie, cu ce mai ramane angajatul?

Angajat: “Praful de pe toba, cum spune romanul. Foarte putini bani. Am doi copii si ca marea majoritate ne descurcam destul de greu. Am fost cu copilul in spital si a trebuit sa platesc. Nu am beneficiat cat mi s-a luat.”

Daca vrei sa muncesti pentru tine si sa castigi bani, nu trebuie sa fii angajat.

Andreea Paul, presedinte INACO: ''Romanul care munceste este solidar cu statul. Statul roman insa a uitat sa fie la fel de solidar cu romanul. Si atunci cand vine vorba de calitatea serviciilor publice, educatie, sanatate, infrastructura, suntem pe ultimele locuri in Uniunea Europeana.''

Intr-un top al celor care muncesc mai mult pentru stat decat pentru ei, noi suntem pe locul 21, din 28 de tari. Locuitorii din Cipru sunt cei mai norocosi. Ei muncesc pentru stat doar pana la finalul lui martie. Britanicii au ziua libertatii fiscale pe 9 mai, iar vecinii bulgari incep sa munceasca pentru ei de pe 18 mai. Cu trei saptamani mai devreme decat noi.
 

Tags: salariu, brut, stat, taxe,

VIDEO PROTVPLUS.RO