Cresterea rapida a salariului minim duce la inchiderea multor firme. Somajul a crescut in ultimele 4 luni

Ultimul update: Joi 06 Iulie 2017 07:10
Data publicarii: Luni 03 Iulie 2017 18:41
Categorie: Financiar

Cresterea rapida a salariului minim duce la inchiderea tot mai multor firme si la transformarea angajatilor in someri. Datele Institutului National de Statistica arata ca in 3 dintre ultimele 4 luni somajul a crescut.

Patronatele spun ca situatia se va agrava daca guvernul va pune in aplicare noua varianta a programului de guvernare. Daca initial PSD dorea ca salariul minim sa ajunga la 1.750 de lei in 2020, noua varianta prevede cresterea la 2.000 de lei chiar de anul viitor.

Numarul somerilor a crescut in februarie, odata cu cresterea salariului minim, dar si in martie. Dupa o scadere in aprilie, in mai s-a inregistrat o noua crestere.

Ionut Popovici a avut timp de 15 ani o fabrica de confectii in Bacau. A inchis-o recent pentru ca nu a mai facut fata cresterii salariului minim.

"Odata cu alinierea la salariul minim si ceilalti salariati au asteptat o majorare salariala, si la un calcul economic simplu am apreciat ca nu vom putea sustine aceasta majorare", spune Ionut Popovici.

Florin Jianu, presedinte Consiliul National al IMM: "Practic patronul plateste dublu cresterile salariale, o parte, jumatate, da la stat, si cealalta jumatate la angajat."

Ionut Popovici, angajator: "Nu poti folosi acest argument in negocierile cu clientul extern ca s-a marit salariul minim. Am avut si 3 ani de zile acelasi pret pentru acelasi model. Efectiv nu vad cum ar putea suporta antreprenorii locali o noua crestere salariala mai ales ca si ceilalti salariati au asteptarea de majorare."

Acum statul nu mai incaseaza de la firma lui Ionut Popovici nici impozit pe profit, nici impozit pe salarii. Dimpotriva, trebuie sa le plateasca ajutoare de somaj fostilor salariati care nu si-au gasit un nou loc de munca.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri: "Prin aceasta crestere a salariului minim, care probabil in anumite limite este necesara si logica, creezi o adevarata pustiire a zonelor sarace ale Romaniei."

In aprilie, rata oficiala a somajului era de 4,3 la suta, dar cu diferente enorme intre judete. Aproximativ 1 la suta in Ilfov, Timis si Arad si peste 10% in Vaslui, urmata de Teleroman si Mehedinti.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri: "Atunci cand cresti salariul minim ar trebui sa te gandesti ce faci si cu drumul national spre Vaslui ca sa ii stimulezi putin pe oamenii de afaceri sa mute niste capacitati de productie care sa poata plati salarii ceva mai mari si in Vaslui."

Noul program de guvernare anuntat saptamana trecuta prevede ca salariul minim sa ajunga anul viitor la 2.000 de lei pe luna, in loc de 1.510 cum era prevazut in vechiul program PSD.

Avocatul Poporului va avea rang si salariu de ministru si pensie de judecator CCR
Avocatul Poporului va avea rang si salariu de ministru si pensie de judecator CCR
VIDEO PROTVPLUS.RO
Euro
Euro se apropie din nou de maximul istoric din ianuarie. Cursul BNR
Cea mai căutată meserie din România. Salariile depășesc 7.000 de lei net pe lună
Euro se apropie de maximul istoric din ianuarie. La cât a ajuns cursul
ROBOR la 3 luni a crescut la 3,25%, cel mai mare nivel din ultimele 3 luni
Scandal în coaliţie pe OUG 114. Dragnea se opune modificării, Dăncilă vrea "flexibilitate"
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 3,19%, cel mai mare nivel din ultimele trei luni
Angajați
Firmă din Vaslui cu 766 de milioane de angajaţi, prima la Start-up Nation. Ce e pe locul 2
BNR a cerut Guvernului abrogarea OUG 114. Ședintă cu scântei între Isărescu și Teodorovici
Europenii care se microcipează în masă. Tehnologia SF folosită tot mai des într-o țară UE
Trucul ”orașului ascuns”. De ce a dat Lufthansa în judecată un călător
Studiu. Românii nu au scăpat de mirajul telefoanelor și al televizoarelor smart
Afaceri cu lemnul rămas la ocoalele silvice. Decorațiunea care se vinde cu 500 de euro