Romania nu reuseste sa cheltuiasca banii de la UE. Cum am pierdut 15 MILIARDE de euro
In cei sapte ani de cand suntem in UE am primit aproape 20 de miliarde de euro. Am dat insa inapoi aproape trei sferturi din aceasta suma.
25.96%: aceasta este rata absorbtiei fondurilor structurale puse la dispozitia tarii noastre in exercitiul financiar 2007-2013. Mai pe romaneste, am reusit sa cheltuim doar un sfert din banii pe care Uniunea Europeana ni i-a dat in aceasta perioada ca sa ne modernizam tara.
Fondurile structurale sunt destinate reabilitarii drumurilor, scolilor, spitalelor, dar si sprijinului finanicar pentru firmele mici si mijlocii care vor sa investeasca in echipamente noi. De asemenea, instruirea somerilor sau angajatilor poate fi si ea finantata din astfel de fonduri. Romania e insa codasa la absorbtia – adica cheltuirea – lor, scrie Ziarul Financiar. Motivele, conform aceleiasi publicatii, sunt birocratia excesiva, deficitul de personal printre functionarii care se ocupa cu astfel de fonduri,schimbarile prea dese ale regulamentelor privind cheltuirea fondurilor si fraudele.
Alegeri 2024
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
16:47
Vasile Bănescu, despre prezidențiale: ”Ar fi o imensă rușine să validăm golani agresivi cu privire bovină”. Mesaj cu tâlc
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
A absorbit ca primarul
Cel mai bine a mers „Regio”, Programul Operational Regional, care a absorbit 44% din banii primiti de la UE. Motivul e simplu: banii primiti prin Regio trebuie cheltuiti de primarii sau consilii judetene pe reabilitarea infrastructurii si a scolilor, adica genul de lucrari care le aduc si alesilor capital electoral. Dar tot din cauza asta au aparut si nereguli, drept pentru care UE a suspendat cateva luni platile.
O rata mare de absorbtie (40%) a avut-o si Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative. Din nou, nimic uimitor, dat fiind ca acesta finanteaza training-uri pentru functionarii publici si diverse ale programe de imbunatatire a relatiei statului cu cetatenii, precum controversatele rebrandinguri ale institutiilor publice.
Salarii de 10.000 euro din bani europeni
In fine, nu tocmai rau sta si Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane, care a cheltuit aproape un miliard de euro pe traininguri, burse doctorale sau internship-uri pentru studenti . Pe de alta parte, se pare ca si fraudele au fost pe masura. In 7 ani s-au schimbat 5 sefi la institutia care gestioneaza programul iar in unele proiecte s-au dat salarii de peste 10.000 de euro net pe luna, ceea ce a dus in 2012 la blocarea platilor, dar si la proteste ale beneficiarilor.
La coada clasamentului stau programele pentru transport si IMM-uri, cu rate de absorbtie sub 20%. Mai avem totusi o speranta: dupa multe dezbateri, Parlamentul European a votat ca termenul limita pentru cheltuirea fondurilor structurale sa fie mutat din 2013 pana in 2016. Problema e ca intre timp ne vin si alti bani de la UE – 43 de miliarde de euro care trebuie „absorbiti” pana in 2020.
Vezi in infograficul Incont.ro ce tari s-au priceput cel mai bine sa cheltuiasaca banii europeni