Afirmație ciudată a șefei de la Muncă: „N-am venit cu o vârstă de pensionare de 70 de ani.” În România speranța de viață e 75
Ministra Muncii şi Solidarităţii Sociale Simona Bucura-Oprescu a explicat, vineri, că vârsta de pensionare creşte numai dacă, în paralel, creşte şi speranţa de viaţă.
Ea a adăugat că nu îşi doreşte să existe creşteri ad-hoc ale vârstei de pensionare sau să fie făcut acest lucru arbitrar, „motiv pentru care am considerat că protejăm interesele românilor, nevenind cu o creştere a vârstei de pensionare până la 70 de ani”.
Ministra Muncii a lăsat astfel loc de interpretare. Se poate înțelege că a existat, într-un anumit moment, sub o formă sau alta, mărirea vârstei de pensionare ca soluție pentru lipsa unei finanțări clare a majorărilor promise să aibă loc anul viitor, în an cvadruplu electoral (europarlamentare, generale, locale și prezidențiale).
Problema principală este că un astfel de nivel nu ar avea nicio logică sau fundament social în România, stat în care speranța medie de viață la naștere a fost anul trecut de 75,3 ani. Ar fi însemnat că, în medie, un cetățean s-ar fi bucurat doar circa 5 ani de pensie.
„Creşterea speranţei de viaţă este un indicator pe care îl găsim în aging report şi care ne indică, după cum îi spune şi numele, care este speranţa de viaţă dintr-o ţară. Ei bine, în România ne dorim să nu avem creşteri ad-hoc ale vârstei de pensionare sau să venim noi arbitrar cu asta. Motiv pentru care am considerat că protejăm interesele românilor, nevenind cu o creştere a vârstei de pensionare până la 70 de ani. Fiecare dintre noi constatăm care este speranţa de viaţă astăzi. Ceea ce este important să facem este să contribuim de aşa manieră încât speranţa de viaţă să fie mai mare şi să ştiţi că asta vedem inclusiv din pensii, din păcate. Pot să le spun românilor că, în acest moment, vor ieşi la pensie la 65 de ani”, a completat ea, la Digi24, conform News.ro.
Sursa: News.ro
Etichete: pensie, varsta de pensionare, simona bucura oprescu,
Dată publicare:
10-11-2023 20:07