Afinele americane care imbogatesc fermieri romani. Profituri de zeci de mii de euro pe hectar: care este reteta succesului
Fructele care ne mentin tineri le aduc profituri de zeci de mii de euro pe hectar fermierilor intreprinzatori. Vorbim despre afine, insa nu despre cele de padure, ci de soiuri aduse din America, aclimatizate si inmultite in laborator.
Sunt la fel de bogate in antioxidanti ca si cele salbatice si, mai mult, asigura recuperarea investitiei inca din primii doi ani de productie, sustin cultivatorii.
Dupa ce a lucrat 17 ani in Statele Unite, domnul Bujor s-a intors in tara cu un milion de dolari. I-a investit intr-o pepiniera de afini cu tufa inalta.
"Aici exista o nisa foarte buna de a produce arbusti, de a comercializa, de a infiinta plantatia si de a-i sprijini si pe altii. Nu exista sa nu reusesti, e o afacere care merge foarte bine. E cerere in toata lumea, nu doar in Europa. Noi asiguram piata de desfacere, in special pentru clientii nostri", a explicat Daniel Bujor.
In patru ani si-a amortizat investitia. Si intre timp, alti 100 de fermieri din tara i-au urmat exemplul.
"Peste doi ani putem obtine o productie intre 700-1.000 kg la hectar. Doi ani de plantare, in al treilea an se dubleaza productia, dupa care chiar se tripleaza si poate sa produca pana la 5 kg pe fiecare planta. Profitul la hectar la maturitate e minimum 40.000 de euro", a spus Daniel Bujor.
"Dieta noastra de zi cu zi ar trebui sa includa cel putin 50 g de afine, pentru a ne pastra tineri", a dezvalui si Cristina Bujor, fermier.
Afacerea merge atat de bine incat a incheiat contracte cu mari ferme si procesatori din SUA, Chile ori Polonia.
De potentialul afacerii cu afini s-a auzit si la Satu Mare.
"Vreau sa incep cu un hectar si in timp vreau s-o fac afacere, dar sa vedem conditiile. Lucrez de la zece ani numai in agricultura. Am un baiat care m-a trimis aici si am zis sa vad", a spus Ioan Sabau.
In magazinele noastre, casoletele cu afine de import se vand la preturi astronomice - cel putin 7 lei, suta de grame.