Afaceri cu "scaun la cap". Lectia celor 60 fabrici romanesti care fac mobila pentru branduri celebre
Desi tinteste piata de lux, Romania ramane si un mare exportator de mobila ieftina. Peste 60 de fabrici din tara produc in acest moment, sub brandurile altor retaileri, straini sau autohtoni.
Patronii unei fabrici de mobila din Balotesti abia au incheiat trei contracte importante cu niste retaileri straini. Vor face canapele si coltare pentru lantul Lutz din Austria, Conforama din Franta si Heffner Germania.
Un contract incheiat cu un retailer strain presupune cerinte clare. Niciun produs ales nu poate fi vandut sau expus in alta parte. De pilda, o canapea aflata acum in proces de executie va pleca doar in Germania, iar patronii fabrici din Romania nu au voie sa o introduca in catalogul lor. In caz contrar discutam despre despagubiri uriase.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Traseul este simplu si exista doua variante prin care fabricile de mobilier isi pot vinde produsele sub alt nume. Cel care face comanda fie vine cu un model pe care il vrea in zeci de mii de exemplare, fie alege piese deja fabricate doar pentru el.
Asa se intampla intr-o fabrica din Baia Mare unde lucreaza peste 2000 de oameni. Romanii colaboreaza cu cei de la Ikea inca din 1997 si aproape toata productia pleaca la suedezi. Contractul este atat de dur, incat ceea ce vand separat pe piata din Romania trebuie sa fie complet diferit.
60 de fabrici lucreaza pentru mari retaileri sufragerii, dormitoare sau bucatarii. Asta inseamna 20% din totalul producatorilor romani care trimit mobilier la export.