Harta exportului mobilei de lux din Romania, afacerea de peste 350 milioane de euro in 2013
Romania se extinde pe piata internationala a mobilei, intr-un moment in care 80 la suta din productia interna pleaca la export.
Pe langa partenerii celebri din fosta Uniune Sovietica, dar si cei din Vestul Europei, se adauga tari noi care apreciaza mobilierul din lemn masiv. Cei din domeniu vizeaza Emiratele Arabe Unite. Milionarii de acolo isi doresc piese unicat.
In primele 5 luni ale anului am exportat spre Emiratele Arabe Unite mobila in valoare de aproape 4 milioane de euro. Incepem sa castigam aceasta piata bogata dornica de extravagante.
'Aceste piese de mobilier din lemn masiv, sculptate si finisate cu foita de auro de 24 de carate vor ajunge in scurt timp in Abu Dhabi. Nu stim daca vor fi asezate in sufrageria vreunui emir sau in holul unui hotel de lux. Ceea ce stim este ca tot ce vedeti aici costa 150 de mii de euro.
La cerere obiectele se vand si separat. Masa costa 31 mii de euro, consola 15 mii iar canapeaua si cele doua fotolii 16 mii de euro.
''Este o piata buna. Suntem siguri ca suntem competitivi cu produsele noastre in aceasta zona.", spune Aurica Sereni, presedinta Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania.
Cele mai multe produse merg insa catre partenerii vechi. Pe piata fostei uniuni sovietice pleaca an de an cea mai sofisticata mobila romaneasca din lemn masiv, pentru care producatorii muncesc luni in sir.
Aceasta doamna este din Kazakstan si e client fidel. Cumpara mobila romaneasca in valoare de 500 de mii de euro anual. De aceasta data a ales aceasta sufragerie din lemn de cires cerat la 4000 de euro si un dormitor din lemn de fag antichizat la 2300 de euro. Ambele vor fi expuse in magazinul ei din Astana.
"Ne place traditia pietei romanesti pentru ca este o calitate foarte buna si mult lemn masiv. Inainte de caderea Urss-ului aveam numai mobila din Romania", spune o clienta din Kazakstan.
Si rusii sunt inca atrasi de mobilierul baroc produs in Romania. Cumpara tot ce e masiv, clasic si scump si revand la pret dublu.
Nici in Europa nu ne temem de concurenta. La fel de bine merge la export mobilierul modern catre nemtii, italieni, francezi si spanioli.
"Incercam sa aducem elemente traditionale lucru care orinde in ultimul timp", spune Ciprian Olarasu, reprezentantul unei fabrici de mobila.
Cum este si aceasta canapea brodata cu motive florale din Bucovina care costa 1000 de euro sau de ce nu modelul similar cu insertii de imitatie de blana.
Tragem linie si aflam ca dintr-o productie de 1,8 miliarde de lei pe an, trimitem 80 la suta peste granita.
In primele 5 luni ale lui 2013, Germania a absorbit cea mai mare catitate de mobila romaneasca. Urmeaza Franta, Italia, Maria Britanie, Federatia Rusa si Ucraina.