Avertismentul bijutierilor: Riscati sa cumparati falsuri, desi au parafa statului. Cum raspunde ANPC
Cumparati podoabe de aur, cu gandul ca ati facut o investitie sigura ? S-ar putea sa va treziti ca ati dat o gramada de bani pe o minciuna care poarta parafa statului.
Cu astfel de insinuari vin bijutierii, care sunt de parere ca inspectorii ANPC nu stiu sa deosebeasca un metal pretios, de tinichele.
Atacul vine la scurta vreme, dupa ce autoritatile au invinuit patronatele ca au umplut piata de falsuri si au propus ca tot aurul de pe piata sa fie marcat.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
''Avem aici un medalion marcat de ANPC cu 18 carate. De fapt, numai rama de pana la 1 gram este aur iar restul este argint pur si simplu"
Este unul dintre exemplele prezentate de cei din patronatul bijuteriilor care vor sa demonstreze astfel ca falsurile se pot ascunde chiar si sub marca aplicata de specialistii autoritatii pentru protectia consumatorului.
Caz clar de escrocherie si asta pentru ca cel care a platit 1300 de lei pentru aceasta bijuterie ar fi trebuit sa dea de 10 ori mai putin.
De unde pana unde atata grija din partea acuzatorilor ? Atacul vine intr-un moment in care autoritatille incearca sa schimbe legislatia in ceea ce priveste marcarea bijuteriilor.
Patronatele acuza ANPCul ca vrea sa impuna un control mai mare pe piata, prin aplicarea obligatorie a unei marci tuturor podoabelor, inainte de a fi scoase la vanzare. In momentul de fata doar 40 la suta sunt marcate de ANPC.
"Daca se va aplica marca de stat se va ajunge la inselaciune pe scala nationala", spune Heinz Karl, presedintele Patronatului Bijutierilor din Romania.
"Cine raspunde cand se constata ca ANPC a pus stampila pe bijuterii false? Cine raspunde pentru sprijinirea voita sau nevoita a unei retele mafiote?", se intreaba Constantin Vasilescu, presedintele federatiei de metale si pietre pretioase.
"Sunt atat de vehementi pentru ca probabil deranjam foarte mult, pentru ca mai este o prevedere foarte importanta. Noi cerem acte de provenienta, iar asta ii deranjeaza pentru pana acum nu le prezentau".
Dincolo de orice scandal, niciuna dintre parti nu vorbeste insa si despre ceea ce este, pana la urma, mai important : cum sa-i protejam pe cei care ajung sa plateasca, la pret de aur, plumb sau nisip. La ultimele controale au fost descoperite 200 de kilograme de argint cu probleme dar si 50 de kilograme de aur.