Păun, consilierul personal al premierului Orban: „Salariul minim e o mizerie!”
Analfabetismul funcțional este mult mai mare decât înclină lumea să creadă, este de părere Cristian Păun, consilierul personal al lui Ludovic Orban și profesor la Academiei de Studii Economice.
În plus, raportat la indicii privind libertatea, România se află în apropierea țărilor bananiere, transmite Cristian Păun, potrivit HotNews.
„De exemplu, dacă eu aș ieși în Piața Romană și aș spune:'Salariul minim este o mizerie!', sigur, argumentat, dar aș spune acest lucru, lumea ar citi placa aia și nu ar înțelege mare lucru. Salariul minim eu îl văd ca pe un preț minim de a cumpăra forță de muncă de pe piață. Nu are cum să ducă la ceva bun dacă ne gândim la viitorul României”, a spus Păun, într-o conferință organizată de Oxygen Events.
Guvernul Orban a decis săptămâna trecută majorarea salariului minim pe economie cu peste 7%, respectiv 83 de lei în plus, net, până la 1.346 de lei. De măsură ar urma să beneficieze circa 1,3 milioane de angajați. De asemenea, măsura ar urma să aducă venituri suplimentare la bugetul statului (din asigurări și din impozitul pe venit) de circa 3 miliarde de lei.
„Haideți să vedeți un alt analfabetism economic. Dacă venim și spunem că de libertatea noastră depinde dezvoltarea noastră, iar avem o problemă. Foarte mulți vin și spun: Nu, neapărat dezvoltarea noastră trebuie ca dezvoltarea noastră să fie și prin stat sau în principal prin stat”, a adăugat acesta.
Cum influențează intervenționismul
„Când statul intervine nu o să știm ușor profitul și atunci nu acționăm pentru că ne e greu să-l calculăm. Ne distruge specializarea în producție pentru că statul vine și spune: Îți dau salariul minim indiferent de educație, de ce faci tu pentru tine, tu primești de la tătuc treaba asta. Ce să mă mai specializez eu în cazul ăsta? Intervenționismul generează stimulente negative la nivelul producției de bunuri și servicii: Hai să producem toți bani și lăsăm producția de cartofi că nu contează”, a mai afirmat Cristian Păun.