"Electrica" va deveni companie majoritar privata in luna iulie. Autoritatile vor vinde la bursa peste 51 la suta din actiuni
Societatea Electrica se va transforma luna viitoare din companie de stat, in companie majoritar privata. Autoritatile vor vinde la bursa peste 51 la suta dintre actiuni.
Interesul este ridicat printre micii investitori romani si se pare ca va fi prima listare la care statul va garanta un numar minim de actiuni, insa doar pentru primii 10.000 de inscrisi. 10 la suta dintre actiunile scoase la vanzare de stat vor fi rezervate micilor investitori romani. Din experienta de la privatizarea Romgaz, unde cererea a fost enorma, autoritatile vor sa schimbe regula.
Simion Tihon, broker: "De data asta e posibil sa avem o subscriere minima garantata. Asta inseamna ca cei care vor subscrie 10.000 de lei, conform informatiilor aparute in presa, vor reusi sa obtina de 10.000 de lei actiuni, spre deosebire de Romgaz, unde au reusit sa obtina doar 7,52 la suta din cat au subscris. Cine a subscris 10.000 de lei a cumparat actiuni de 752 de lei".
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Statul crede ca privatizarea va face Electrica mai profitabila.
Gabriel Dumitrascu, director de privatizare Departamentul pentru Energie: "Statul isi va pastra controlul prin pachetul de 49 la suta pe care il va detine in continuare, dar noi speram ca presiunea pe care capitalul privat, cei 51 la suta, il va pune pe management va conduce Electric la performante cu adevarat comparabile cu companii similare din Europa".
Se estimeaza ca pretul de vanzare va fi de aproxiumativ 10 lei pe actiune, ceea ce inseamna ca statul va incasa 400 de milioane de euro. Banii nu vor merge la bugetul statului, ci la investitii in energie.
"Imi doresc foarte mult ca listarea Electrica sa fie de succes si suntem deja in proceduri si asta ne va permite sa putem sa dezvoltam in continuare toate proiectele noastre nationale de folosire a resurselor si de crestere a interconexiunilor, in special cu Moldova. Din punct de vedere strategic, si gazoductul, si liniile de inalta tensiune sunt prioritatea numarul unu", a declarat premierul Victor Ponta.
Se pare ca saptamana viitoare va incepe subscrierea, adica doritorii isi vor arata intentia. Listarea propriu-zisa se va face pe 3 iulie, simultan pe bursele de la Bucuresti si Londra.