A trăit 10 ani pe străzi, iar acum și-a găsit serviciu. Fiscul îi pune însă poprire pe salariu

22-02-2018 09:34
Sursa: radiotimisoara.ro

arpad kendi

Arpad Kendi, un om care a trăit timp de zece ani pe străzile din Timişoara, a renunţat la viaţa de vagabond în urmă cu an.

Ajutat de un om de afaceri din capitala Banatului, bărbatul şi-a schimbat radical înfăţişarea, a primit un acoperiş deasupra capului şi un loc de muncă.

La aproape un an după ce și-a pus ordine în viață, a primit o lovitură dură din partea autorităților. Zece ani de hoinărit pe stradă s-a lăsat cu peste o mie de amenzi, iar acum s-a trezit cu poprire pe salariu, relatează radiotimisoara.ro. Arpad Kendi are de plătit peste 44.000 de lei, spune Ştefan Cojocnean, un cunoscut campion de sporturi extreme şi antrenor de sport, care l-a luat de pe stradă.

“Acest om a primit de-a lungul a zece ani peste 1.000 de amenzi, amenzi date fără discernământ și îmi asum ceea ce spun pentru că el a fost un om pașnic, neviolent, nu a cerșit, rețineți. Evident, reintegrându-se, știam că sistemul fiscal îl va descoperi. A rămas șocat când au venit aceste rețineri din salariu în valoare de 44.400 de lei, adică aproape 10.000 de euro. Practic devii plătitor pe viață. Nu a furat, nu a cerșit, nu a bătut, dar primea amenzi pentru că nu avea buletin, avea o bere lângă el, pentru că arunca țigara pe jos. Cum poți amenda în halul acesta un om care nu are nicio șansă de a se apăra”, spune Ștefan Cojocnean.

Arpad Kendi a primit amenzi de la Poliţia Locală, Jandarmerie şi de la Poliţia Naţională, deşi oamenii legii ştiau că nu are de unde să plătească.

Avocatul Robert Szasz, care a decis să îl reprezinte pro bono într-un demers dificil, spune că a descoperit lucruri scandaloase.

“Am primit un dosar execuțional înalt de vreo zece centimetri, ceea ce spune foarte multe. A fost ca la normă, ceea ce am constatat. Sunt unele care sunt în aceeași zi datate de la instituții diferite, de exemplu Poliția Locală, Jandarmerie și/sau Poliție. Dar sunt, la fiecare a doua, a treia zi, același agent constatator. Din surse neoficiale știu cum s-a procedat, vreau să merg mai departe și voi face o plângere penală pentru infracțiunile de abuz în serviciu și fals în înscrisuri. Pentru că se vede clar cum e același scris, dar semnătura la contraveninent numai a lui Arpi nu este. Las organele abilitate să se pronunțe cu privire la care agenți constatatori se fac sau nu vinovați cu toate că se cam vede cine a fost rău intenționat”, spune Robert Szasz.

Între timp, o parte din salariul lui Arpad Kendi ajunge la Finanţe.

“N-am avut adăpost și am început să primesc aceste amenzi după situația în care eram. Eram oprit ca să fiu identificat și după această identificare primeam amendă. Odată cu începerea serviciului am fost anunțat că trebuie să plătesc aceste amenzi. Nu am avut ce să zic, am spus că așa este. Am recunoscut că trebuie să plătesc această situație, trebuie să mă achit de amenzi”, spune bărbatul.

Arpad Kendi a fost cândva miner la Lupeni, însă după ce a rămas fără loc de muncă a plecat în Anglia şi Germania. Revenit în ţară, fără locuinţă şi loc de muncă, a ajuns om al străzii. Vreme de zece ani a trăit din mila oamenilor, fără un acoperiş deasupra capului.

Sursa: radiotimisoara.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO