FBI a informat Olanda si Belgia cu o saptamana inainte de atacuri despre fratii El Bakraoui. Reactia europenilor
FBI a informat politia din Olanda cu sase zile inainte de dublul atentat din 22 martie de la Bruxelles cu privire la antecedentele penale si extremiste ale fratilor Ibrahim si Khalid El Bakraoui, cei doi teroristi sinucigasi din Bruxelles.
Intr-o scrisoare-raspuns la 166 de intrebari in Camera Reprezentantilor a parlamentului olandez, ministrul olandez al justitiei, Ard van der Steur, semnaleaza ca FBI a informat politia tarii sale pe 16 martie, iar o zi dupa s-au stabilit "contacte intre serviciile de politie din Olanda si Belgia", indica aceeasi sursa.
Concret, FBI a informat Olanda despre "istoria penala" a lui Ibrahim, unul din cei doi presupusi teroristi care s-au aruncat in aer la aeroportul Bruxelles-Zaventem si despre "antecedentele radicale si teroriste" ale lui Khalid, mentioneaza sursa citata.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ibrahim si Khalid El Bakraoui erau inclusi pe o lista a serviciilor de informatii americane care ii clasifica drept "amenintare potentiala", a informat saptamana trecuta NBC, potrivit EFE.
In raspunsul pentru deputatii olandezi, Van der Steur a afirmat ca vrea sa ceara autoritatilor din Statele Unite un schimb mai bun de informatii aflate pe listele negre si de supraveghere, semnaleaza ANP.
Olanda doreste sa poata consulta lista SUA cu combatantii straini din Siria implicit, potrivit aceleiasi surse, dupa cum a semnalat saptamana trecuta ministrul olandez al justitiei.
Guvernul condus de premierul Mark Rutte trebuie sa dea explicatii marti in fata Parlamentului olandez in legatura cu cazul lui Ibrahim El Bakraoui, la fel precum cel al Belgiei, in camera inferioara, dupa ce Turcia ar fi avizat ambele tari despre detinerea si expulzarea acestuia pe 14 iulie anul trecut in Olanda.
Autoritatile de la Bruxelles si Haga au sustinut ca Ankara nu le-a comunicat la timp motivele expulzarii, in vreme ce Turcia a asigurat ca a informat despre faptul ca era un combatant strain.
Ibrahim nu era inregistrat nici de autoritatile olandeze, nici pe vreo lista internationala si de aceea a putut sa treaca din Olanda in Belgia fara a fi detectat, a explicat Van der Steur.
Ministrul belgian de interne, Jan Jambon, a acuzat saptamana trecuta ofiterul de legatura de la ambasada Belgiei in Turcia de a fi tratat cu neglijenta informatia turca.