FBI a informat Olanda si Belgia cu o saptamana inainte de atacuri despre fratii El Bakraoui. Reactia europenilor

Ultimul update: Vineri 01 Aprilie 2016 07:00
Data publicarii: Marti 29 Martie 2016 19:58
Categorie: EXPLOZII IN BRUXELLES
El Bakraoui

FBI a informat politia din Olanda cu sase zile inainte de dublul atentat din 22 martie de la Bruxelles cu privire la antecedentele penale si extremiste ale fratilor Ibrahim si Khalid El Bakraoui, cei doi teroristi sinucigasi din Bruxelles.

Intr-o scrisoare-raspuns la 166 de intrebari in Camera Reprezentantilor a parlamentului olandez, ministrul olandez al justitiei, Ard van der Steur, semnaleaza ca FBI a informat politia tarii sale pe 16 martie, iar o zi dupa s-au stabilit "contacte intre serviciile de politie din Olanda si Belgia", indica aceeasi sursa.

Concret, FBI a informat Olanda despre "istoria penala" a lui Ibrahim, unul din cei doi presupusi teroristi care s-au aruncat in aer la aeroportul Bruxelles-Zaventem si despre "antecedentele radicale si teroriste" ale lui Khalid, mentioneaza sursa citata.

Ibrahim si Khalid El Bakraoui erau inclusi pe o lista a serviciilor de informatii americane care ii clasifica drept "amenintare potentiala", a informat saptamana trecuta NBC, potrivit EFE.

In raspunsul pentru deputatii olandezi, Van der Steur a afirmat ca vrea sa ceara autoritatilor din Statele Unite un schimb mai bun de informatii aflate pe listele negre si de supraveghere, semnaleaza ANP.

Belgia a dispus eliberarea lui Fayçal Cheffou, banuit a fi "barbatul cu palarie". Necunoscutele din ancheta politiei

Olanda doreste sa poata consulta lista SUA cu combatantii straini din Siria implicit, potrivit aceleiasi surse, dupa cum a semnalat saptamana trecuta ministrul olandez al justitiei.

Guvernul condus de premierul Mark Rutte trebuie sa dea explicatii marti in fata Parlamentului olandez in legatura cu cazul lui Ibrahim El Bakraoui, la fel precum cel al Belgiei, in camera inferioara, dupa ce Turcia ar fi avizat ambele tari despre detinerea si expulzarea acestuia pe 14 iulie anul trecut in Olanda.

Autoritatile de la Bruxelles si Haga au sustinut ca Ankara nu le-a comunicat la timp motivele expulzarii, in vreme ce Turcia a asigurat ca a informat despre faptul ca era un combatant strain.

Ibrahim nu era inregistrat nici de autoritatile olandeze, nici pe vreo lista internationala si de aceea a putut sa treaca din Olanda in Belgia fara a fi detectat, a explicat Van der Steur.

Ministrul belgian de interne, Jan Jambon, a acuzat saptamana trecuta ofiterul de legatura de la ambasada Belgiei in Turcia de a fi tratat cu neglijenta informatia turca.
 

El Bakraoui Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

SMS-ul trimis musulmanilor din Bruxelles de pe o cartela pre-pay:

SMS-ul trimis musulmanilor din Bruxelles de pe o cartela pre-pay: "Fratii mei, haideti la lupta impotriva occidentalilor"

Belgia a dispus eliberarea lui Fayçal Cheffou, banuit a fi

Belgia a dispus eliberarea lui Fayçal Cheffou, banuit a fi "barbatul cu palarie". Necunoscutele din ancheta politiei

Aeroportul Zaventem

Terminalul de plecari al aeroportului Zaventem a fost redeschis la 5 saptamani de la atentate. Ce se va intampla peste o luna

Najim Laachraoui, unul din jihadistii care s-au aruncat in aer la Bruxelles, a lucrat in aeroport timp de cinci ani

Suedezul terorist inculpat pentru exploziile din Belgia, implicat si in atacurile din Paris. Ce poze isi pusese pe Facebook

Sapte mii de oameni de oameni au iesit in strada la Bruxelles, in semn de omagiu pentru victimele atentatelor din 22 martie

Prima poza cu Salah Abdeslam din inchisoare. Politia a declansat o ancheta dupa ce imaginea a ajuns pe internet

Justitia belgiana confirma ca Mohamed Abrini "este omul cu palarie". Procuror: Tinta teroristilor era de fapt Franta

suspect atentate Belgia

"Barbatul cu palarie" de pe aeroportul din Bruxelles ar fi fost PRINS. "L-am confruntat cu proba video si a recunoscut"

O noua inregistrare cu al treilea suspect in cazul atentatelor din Belgia. In ce ipostaza apare. VIDEO

Najim Laachraoui, unul dintre autorii atacurilor de la Bruxelles, ar fi lucrat la Parlamentul European. Ce functie ar fi avut

Descoperirea facuta de politisti in laptopul lui Ibrahim El Bakraoui. Mesajul lasat de terorist inainte de a se arunca in aer

Raid al fortelor speciale in Belgia, legat de un "atentat iminent". Politie: "50 de simpatizanti ISIS ar lucra pe Zaventem"

Un belgian de origine maliana, nou suspect in cazul atentatelor de la Paris si Bruxelles. Ce legaturi ar avea cu atacurile