FBI a informat Olanda si Belgia cu o saptamana inainte de atacuri despre fratii El Bakraoui. Reactia europenilor

El Bakraoui

FBI a informat politia din Olanda cu sase zile inainte de dublul atentat din 22 martie de la Bruxelles cu privire la antecedentele penale si extremiste ale fratilor Ibrahim si Khalid El Bakraoui, cei doi teroristi sinucigasi din Bruxelles.

Intr-o scrisoare-raspuns la 166 de intrebari in Camera Reprezentantilor a parlamentului olandez, ministrul olandez al justitiei, Ard van der Steur, semnaleaza ca FBI a informat politia tarii sale pe 16 martie, iar o zi dupa s-au stabilit "contacte intre serviciile de politie din Olanda si Belgia", indica aceeasi sursa.

Concret, FBI a informat Olanda despre "istoria penala" a lui Ibrahim, unul din cei doi presupusi teroristi care s-au aruncat in aer la aeroportul Bruxelles-Zaventem si despre "antecedentele radicale si teroriste" ale lui Khalid, mentioneaza sursa citata.

Ibrahim si Khalid El Bakraoui erau inclusi pe o lista a serviciilor de informatii americane care ii clasifica drept "amenintare potentiala", a informat saptamana trecuta NBC, potrivit EFE.

In raspunsul pentru deputatii olandezi, Van der Steur a afirmat ca vrea sa ceara autoritatilor din Statele Unite un schimb mai bun de informatii aflate pe listele negre si de supraveghere, semnaleaza ANP.

Citește și
Fayçal Cheffou
Belgia a dispus eliberarea lui Fayçal Cheffou, banuit a fi "barbatul cu palarie". Necunoscutele din ancheta politiei
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Olanda doreste sa poata consulta lista SUA cu combatantii straini din Siria implicit, potrivit aceleiasi surse, dupa cum a semnalat saptamana trecuta ministrul olandez al justitiei.

Guvernul condus de premierul Mark Rutte trebuie sa dea explicatii marti in fata Parlamentului olandez in legatura cu cazul lui Ibrahim El Bakraoui, la fel precum cel al Belgiei, in camera inferioara, dupa ce Turcia ar fi avizat ambele tari despre detinerea si expulzarea acestuia pe 14 iulie anul trecut in Olanda.

Autoritatile de la Bruxelles si Haga au sustinut ca Ankara nu le-a comunicat la timp motivele expulzarii, in vreme ce Turcia a asigurat ca a informat despre faptul ca era un combatant strain.

Ibrahim nu era inregistrat nici de autoritatile olandeze, nici pe vreo lista internationala si de aceea a putut sa treaca din Olanda in Belgia fara a fi detectat, a explicat Van der Steur.

Ministrul belgian de interne, Jan Jambon, a acuzat saptamana trecuta ofiterul de legatura de la ambasada Belgiei in Turcia de a fi tratat cu neglijenta informatia turca.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
SMS-ul trimis musulmanilor din Bruxelles de pe o cartela pre-pay:
SMS-ul trimis musulmanilor din Bruxelles de pe o cartela pre-pay: "Fratii mei, haideti la lupta impotriva occidentalilor"

Zeci de tineri musulmani din cartierul Molenbeek, din Bruxelles, au primit duminica SMS-uri in care erau chemati sa lupte impotriva "occidentalilor". relateaza Le Soir.

Belgia a dispus eliberarea lui Fayçal Cheffou, banuit a fi
Belgia a dispus eliberarea lui Fayçal Cheffou, banuit a fi "barbatul cu palarie". Necunoscutele din ancheta politiei

Parchetul federal belgian a anuntat, luni, eliberarea lui Fayçal Cheffou, banuit a fi 'barbatul cu palarie' de la aeroportul Zaventem, singurul inculpat de pana acum in cazul atentatelor comise pe 22 martie la Bruxelles, relateaza AFP si Reuters.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.