Numarul ranitilor in atentatele de la Bruxelles a crescut la 300: "Au arsuri grave si au suferit rani ca de razboi"

×
Codul embed a fost copiat

Belgienii s-au trezit miercuri in fata unei realitati devastatoare, la 24 de ore de cand in capitala tarii au avut loc atentate sinucigase. Procurorul general a anuntat miercuri dupa amiaza bilantul victimelor: 31 de morti si 270 de raniti.

Sumarul evenimentelor de miercuri, 23 martie

Cele mai importante informatii:
-► Cea de-a treia victima, identificata
-► NATO: "Suntem fermi in hotararea de a preveni si invinge terorismul"
-► Numele celei de a doua victime, dat publicitatii
-► Trei angajati ai Comisiei Europene, printre raniti
-►Doliu timp de 3 zile in Belgia, miercuri, dupa atentatele soldate cu cel putin 31 de morti si 300 de raniti
-►Marturia soferului de taxi, care i-a dus pe cei trei teroristi la aeroportul din Bruxelles
-►Fortele de securitate belgiene au descoperit un computer cu mesaje avand legatura cu SI (presa)
-►Alerta terorista ridicata la nivel maxim, 4/4, in toata tara
-► Primul nume al unei victime decedate, dat publicitatii
-►Aeroportul Zaventem ramane inchis si joi
-►Procurorul general al Belgiei: Numarul decedatilor ar putea creste

21:00 Bilantul victimelor: 300 de raniti, dintre care 61 sunt internati la terapie intensiva

Ministrul Sanatatii din Belgia a precizat ca numarul ranitilor in cele doua atentate de marti este de 300, iar 61 dintre acestia sunt in stare grava, internati la terapie intensiva. In total, 150 de persoane sunt inca internate in spitalele din Belgia.

Citește și
Bursa din Bruxelles - 5
Explozii in Bruxelles. Raiduri pentru capturarea celui de-al 3-lea suspect. Legatura cu teroristul "MOST WANTED" al Europei
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Patru pacienti raman inca neidentificati si sunt in coma.

Ranitii au suferit arsuri severe sau au fost loviti de bucatile metalice de proiectil. Mai multe persoane au revenit la spital in cursul zilei de miercuri, acuzand deficiente de auz, din cauza sunetului puternic al exploziilor.

16:59 Pana in acest moment, autoritatile au anuntat ca victimele din atacul de la Bruxelles fac parte din 40 de nationalitati diferite, iar multe familii inca nu stiu nimic despre cei cei apropiati, raniti in atentat. Pe site-ul Trello sunt postate constant date despre persoanele salvate, date disparute, ranite si moarte.

16:30 O a treia victima care si-a pierdut viata in atentatele din Bruxelles a fost identificata, dupa ce Federatia Valonia-Bruxelles a anuntat, pe pagina oficiala de Facebook, ca este vorba despre unul dintre angajatii sai. Olivier Delespesse a fost ucis in atacul de la statia de metrou Maelbeek.

"Gandurile noastre merg catre familia sa", apare in mesaj. Initial, o colega de munca a barbatului a intrebat pe Facebook daca stie cineva unde se afla, intrucat nu a ajuns la birou. Ea a scris apoi ca "vestile primite despre Olivier sunt proaste", anuntand astfel ca barbatul a murit in urma atacului.

 

Attentats: tristesse profonde d'apprendre qu'un agent de la FW-B est décédé hier dans le métro bruxellois. Nos pensées vont à sa famille et ses proches

Posted by Fédération Wallonie-Bruxelles/Officiel on Wednesday, March 23, 2016

16:20: Consiliul Nord-Atlantic, principalul organ de luare a deciziilor al NATO, a dat asigurari miercuri ca va apara valorile comune impotriva "actelor dure" ale teroristilor care incearca sa le atace, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Aliantei Nord-Atlantice.

"Suntem fermi in hotararea de a preveni si invinge terorismul", a transmis Consiliul Nord-Atlantic, care a adaugat ca "vom face acest lucru ramanand uniti, ca societati deschise si democratii".

"Condamnam ferm atacurile teroriste de la Bruxelles. Transmitem condoleante familiilor victimelor, raniti si tuturor celor afectati", mai precizeaza Consiliul Nord-Atlantic, reamintind ca Bruxellesul este locul unde isi are NATO sediul si este capitala Belgiei si Europei".

16:10 Regele si Regina Belgiei au vizitat aeroportul Zaventen in aceasta dupa-amiaza pentru a aduce un tribut serviciilor de urgenta care au raspuns atacurilorilor de ieri dimineata.

In timpul vizitei, Regele Philippe si Regina Mathilde si-au exprimat recunostinta fata de pompierii si angajatii aeroportului care au lucrat in timpul zilei de ieri. Cuplul regal va vizita apoi un spital militar din apropiere, care trateaza cateva dintre primele victime ale atentatelor de ieri.

15:38 Autoritatile belgiene au dezvaluit identitatea celei de a doua victime care si-a pierdut viata in atentatele din Bruxelles. Este vorba despre un student de 20 de ani, pe nume Leopold Hecht. Acesta si-a pierdut viata in urma exploziei ce a avut loc la statia de metrou Maelbeek. El studia Dreptul la Universitatea Saint-Louis din Bruxelles. Anuntul a fost facut public si pe retelele de socializare, unde cei de la Universitate a scris "suntem extrem de indurerati sa auzim o veste atat de tragica. Ne rugam pentru familia lui si suntem alaturi de ei" a fost mesajul de pe Facebook.

 

Cher(e)s Etudiant(e)s,J’ai l’immense tristesse de vous informer du décès de Léopold HECHT, étudiant du deuxième bloc...

Posted by Université Saint-Louis - Bruxelles on Wednesday, March 23, 2016

 

15:30 Trei angajati ai Comisiei Europene au fost raniti in urma atacurilor teroriste de la Bruxelles, a anuntat miercuri Kristalina Georgieva, vicepresedinte al executivului comunitar, transmite agentia DPA.

 14:52 Ibrahim El Bakraoui ar fi lasat in testament in computerul gasit de fortele de ordine belgiene in Schaerbeek. Barbatul ar fi scris "sunt grabit, nu stiu ce sa fac, sunt cautat de peste tot" si "nu o sa ajung in celula cu Salah Abdeslam".

14:30 Frederic van Leeuw, procurorul general al Belgiei a anuntat, miercuri dupa-amiaza, intr-o conferinta de presa, ca 31 de oameni au murit dupa atentate, dar este posibil ca cifra sa se modifice din cauza starii grave in care se afla multi raniti. De asemenea, 270 de persoane sunt ranite. El a confirmat ca Ibrahim el-Bakraoui a fost atentatorul sinucigas de la aeroport, fratele acestuia, Khalid el-Bakraoui, a comus atacul de la metrou si ca al treilea suspect, Najim Laachraou, inca este cautat. VEZI AICI declaratiile complete

13:35 Publicatia belgiana La Derniere Heure a anuntat miercuri la pranz ca individul arestat in urma cu cateva ore in cartierul bruxellez Anderlecht nu este Najim Laachraoui, al treilea suspect care are legatura cu atentatul comis marti la aeroportul international Bruxelles-Zaventem, asa cum informase anterior.

13:30 Aeroportul international din Bruxelles va ramane inchis joi, ca urmare a atentatelor de marti in care si-au pierdut viata cel putin 10 persoane pe aeroportul Zaventem, a anuntat directorul general Arnaud Feist, transmite Reuters.

'Nu vor exista zboruri de pasageri catre si de pe #brusselsairport maine, 24 martie', a scris Feist pe contul de Twitter, citat de DPA.

Aeroportul Zaventem este inchis si astazi, miercuri.

12:30 Circulatia pe autostrada A12 a fost reluata.

12:20 Al treilea suspect in atacurile de la Aeroportul din Bruxelles, Najim Laachraoui (pseudonim: Soufiane Kayal), a fost arestat in Anderlecht, suburbie a orasului Bruxelles. Barbatul a fost prins intr-o pizzerie. Informatia nu a fost confirmata oficial.

12:15 Parchetul federal va sustine o conferinta de presa la ora 13:00, ora locala, cu ultimele informatii despre atentate.

12:10 Hotelurile din Bruxelles pun la dispozitia celor afectati de atacuri camere, in mod gratuit, a declarat miercuri dimineata Rodolphe Van Weyenbergh, purtatorul de cuvant al Asociatiei hotelierilor din Bruxelles.

12:00 Identitatile persoanelor care au murit sau au fost facute publice dupa atentate au inceput sa fie facute publice, autoritatile dezvaluind ca acestea sunt din toate zonele mapamondului. Primul nume dat publicitatii este cel al unei femei, Adelma Tapia Ruiz, 36 de ani, din Peru, care locuieste de mai multi ani in Bruxelles. Femeia si-a pierdut viata la aeroport. VEZI AICI povestea ei

11:35 Un minut de reculegere se va tine astazi, in Bruxelles, la ora 13:00, ora Romaniei, in memoria victimelor atentatelor.

11:30 Primele trenuri internationale au ajuns miercuri dimineata la Bruxelles, a doua zi dupa ce transporturile feroviare au fost suspendate ca urmare a atacurilor teroriste comise marti dimineata in capitala belgiana, relateaza DPA. Un tren de mare viteza Thalys plecat de la Amsterdam a ajuns la Bruxelles miercuri la ora locala 07:00 (06:00 GMT), a anuntat compania feroviara olandeza NS. Societatea belgiana a cailor ferate (SNCB) a indicat ca se asteapta ca transporturile feroviare sa revina miercuri la normal in intreaga tara. Legaturile feroviare internationale cu mai multe orase europene, printre care trenurile Eurostar dintre Bruxelles si Londra, au fost suspendate in urma atacurilor produse marti in capitala Belgiei.

11:20 Autostrada A12 a fost inchisa la ora 9:00, ora locala, in Willebroek, in ambele directii, din cauza unui pachet suspect.

11:11 MAE informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa se deplaseze pe teritoriul Regatului Belgiei ca Oficiul pentru Analiza Amenintarii (OCAM) a decis, in premiera, ridicarea nivelului de alerta terorista la nivel maxim (4/4 - „amenintare serioasa si iminenta”) pe intreg teritoriul belgian. De asemenea, OCAM a anuntat si o intarire a dispozitivului militar din capitala Bruxelles si a controalelor la frontiere. A fost dispusa intarirea pazei tuturor aeroporturilor, garilor, centralelor nucleare si a portului maritim din Anvers. Aeroportul Zaventem ramane inchis, iar circulatia feroviara in / dinspre capitala Bruxelles va fi reluata treptat. Centrele comerciale sunt deschise, iar activitatea cotidiana revine, treptat, la normalitate. Totodata, a fost creata o linie telefonica de urgenta, cu numar de apelare 1771 de pe teritoriul belgian. Pentru apelurile din afara Belgiei, a fost anuntat numarul de telefon de urgenta +32 78 15 1771. Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginii de Internet www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani care se deplaseaza in strainatate au la dispozitie aplicatia „Calatoreste in siguranta” (disponibila gratuit in „App Store” si „Google Play”), care ofera informatii, sfaturi de calatorie si posibilitatea de a fi alertati, in cazul in care apar situatii speciale.

10:15 Fortele de securitate belgiene au descoperit dupa atentatele de marti din Bruxelles un computer care contine mesaje care au legatura cu gruparea terorista Stat Islamic (SI), a relatat miercuri ziarul belgian La Libre Belgique, citat de EFE.

Politia locala a predat in regim de urgenta computerul unitatilor antiteroriste ale politiei judiciare federale din Bruxelles dupa ce l-au verificat in prealabil cu ajutorul unei brigazi canine, a adaugat sursa citata.

Pentru moment nu se stie ce anume contine computerul, dar La Libre Belgique da asigurari ca respectivul calculator ar contine 'mesaje importante avand legatura cu organizatia terorista Stat Islamic'.

Au fost identificati cei trei atacatori din Bruxelles. Doi dintre ei sunt frati, cunoscuti politiei pentru talharii

09:00 Belgia este in doliu timp de trei zile, iar miercuri, la pranz, intreaga natiune va pastra un moment de reculegere.

Oamenii au pierit brutal in urma atacurilor care au vizat aeroportul international din Bruxelles si statia de metrou aflata in apropiere de institutiiele europene. Ministerul de Externe a confirmat marti seara ca pe lista ranitilor apar si patru romani, printre care si un copil.

Pe de alta parte, potrivit presei belgiene, autoritatile cauta doi teroristi care au reusit sa fuga dupa atacurile revendicate de gruparea Stat Islamic.

Corespondenta Rares Nastase, in direct, de la Bruxelles. "Increderea oamenilor in autoritati a fost zguduita"

Marturiile celor care au scapat cu viata din atacurile sangeroase redau haosul si teroarea care au urmat celor doua explozii nimicitoare de pe aeroportul Zaventem. Teroristii au folosit bombe care contineau cuie, pentru a spori efectul distrugator.

"A fost debandada generala. Vedeai femei carora li s-a facut rau. Oameni care plangeau. A fost un infern" - spune un martor.

"Dupa cea de-a doua explozie, oamenii au intrat in panica, au inceput sa planga. S-au pus la pamant. Cautau adapost printre mese" - spune altcineva.

"Ferestrele de pe tavan s-au spart si bucati de sticla au cazut peste noi. O bucata de rama a cazut peste o femeie care cobora de pe scari si i-a rupt picioarele" - povesteste un alt martor.

In scurt timp, teroarea s-a declansat si la statia de metrou Maelbeek, aflata in apropiere de sediile institutiilor europene. O bomba a explodat in unul dintre trenuri. Pasagerii au cautat iesirea din tunel in dezordine, intuneric si fum.

"Ma indreptam spre metrou cand am observat ca mi-am uitat portofelul. M-am intors acasa. Cand am revenit, am vazut oameni raniti la intrarea in metrou" - spune un localnic.

In toata Belgia a fost decretata alerta de securitate de gradul patru - nivelul maxim. Iar pana la lasarea noptii, capitala belgiana a fost blocata. Metroul, autobuzulele si majoritatea trenurilor nu au circulat, iar localnicii au fost sfatuiti sa nu isi paraseasca locuintele. Forte de ordine au fost dizlocate in jurul obiectietivlor strategice, iar soldatii, inarmati, au impanzit orasul.

Masuri de securitate draconice au fost luate si in cazul tuturor insitutiilor publice, dar si a hotelurilor din centrul Bruxellesului.

"Exista la fiecare hotel cate o mica celula de criza. La receptie sunt politisti, se fac inclusiv verificari corporale, chiar daca este vorba de jurnalisti. Echipamentele noastre electronice au fost minutios verificate" - transmite corespondentul Stirilor Pro TV Rares Nastase.

Camerele de supraveghere i-au surprins pe teroristii kamikaze de pe aeroport. Trei indivizi imping carucioare pe care se afla bombe ascunse in genti. Doi dintre ei poarta fiecare cate o singura manusa in mana, cel mai probabil pentru a masca mecanismul de detonare. Un al treilea a abandonat cel mai probabil misiunea in ultimul moment si a disparut. A lasat bomba la un etaj superior al cladirii, iar dispozitivul a fost detonat controlat.

Soferul taximetrului care i-a adus pe cei trei la aeroport le-a spus anchetatorilor din ce cartier i-a luat. Ar fi vorba de suburbia Schaerbeek, tinta unei operatiuni antiteroriste de amploare, ce a durat pana dupa miezul noptii. Localnicii evacuati in cursul diminetii au primit abia atunci permisiunea de a se reintoarce la locuintele lor.

In una dintre cladiri, politistii au gasit un dispozitiv exploziv, substante chimice si un drapel care apartine gruparii Stat Islamic. Potrivit presei belgiene, la atentatele de marti ar fi urmat sa participe si Salah Abdeslam, teroristul care a scapat dupa atacurile de la Paris si care a fost capturat in urma cu cinci zile, la Bruxelles. Recent, presa belgiana a informat ca Abdeslam coopereaza cu autoritatile. Iar comentatorii au speculat ca teroristii au grabit atacul din Belgia de teama ca autoritatile ii vor descoperi inainte de a-si pune in practica planul.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Primii romani martori ai dezastrului din Bruxelles s-au intors la Bucuresti.
Primii romani martori ai dezastrului din Bruxelles s-au intors la Bucuresti. "Oamenii carau ranitii, s-au blocat strazile"

Primii romani martori ai dezastrului din Bruxelles au ajuns marti noaptea la Bucuresti. Au sosit din Amsterdam cu un avion special trimis de statul roman, multumiti ca s-au intors sanatosi acasa.

Explozii in Bruxelles. Raiduri pentru capturarea celui de-al 3-lea suspect. Legatura cu teroristul
Explozii in Bruxelles. Raiduri pentru capturarea celui de-al 3-lea suspect. Legatura cu teroristul "MOST WANTED" al Europei

Europa a fost zguduita marti dimineata de exploziile produse in capitala belgiana Bruxelles. Atentatele teroriste au luat cel putin 31 de vieti si au lasat peste 250 de raniti. Tara este in alerta terorista maxima.

Din Bruxelles, corespondentul ProTV Rares Nastase:
Din Bruxelles, corespondentul ProTV Rares Nastase: "Se aud sirene in tot orasul, iar pe strazi patruleaza soldati si politia"

Rares Nastase a ajuns in Bruxelles, in apropiere de locul in care au avut loc marti exploziile de la metrou.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.